Το Έργο

Ένα μεγάλο συγκρότημα διαμερισμάτων κατοικιών στο Βουκουρέστι, έργο του αρχιτέκτονα Petre Deleanu, συνολικού εμβαδού περίπου 60.000 m2 μπροστά στη λίμνη Παντελεήμων, σε ένα οικόπεδο έκτασης 40.000 m2.

 

Αποτελείται από πέντε κτίρια 8ώροφα με υπόγειο, διατεταγμένα κατά μήκος της παραλίας της λίμνης ακτινικά, στα οποία έχουν διαμορφωθεί αμφιθεατρικά οι τέσσερις υψηλότεροι όροφοι, ώστε να έχουν καλύτερη θέα προς τη λίμνη, από τρία 12ώροφα κτίρια, τα οποία έχουν κοινό υπόγειο και ισόγειο, διαμορφωμένα ως χώρος στάθμευσης και εμπορικά καταστήματα και από τέσσερα κτίρια 6ώροφα, ανά δύο συνδεδεμένα μεταξύ τους.

 

Βρίσκονται σε μία σεισμογενή περιοχή, σε μαλακό σχετικά έδαφος, με υψηλό υδροφόρο ορίζοντα και οφείλουν να είναι απόλυτα αντισεισμικά.

 

Η λύση που προτάθηκε για το φέροντα οργανισμό προβλέπει τοιχώματα και πυρήνες καθ’ όλο το ύψος των κτιρίων. συγκεκριμένα για τα 8ώροφα κτίρια, που είναι μη κανονικά σε κάτοψη και σε όψη, διαμορφώνονται μεγάλα τοιχώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα διαμήκως και εγκαρσίως. Τα τοιχώματα αυτά εξασφαλίζουν πολύ ομαλή διανομή των φορτίων, βαρύτητας και σεισμού,  στην πλάκα της θεμελίωσης, η οποία είναι ανισοπαχής κοιτόστρωση και έτσι επιτυγχάνεται ένα οικονομικό και ασφαλές αποτέλεσμα. Η ανωδομή θα εμφανίσει πολύ μικρές μετακινήσεις σε σεισμό, καθόσον είναι δύσκαμπτη και έχει μικρή σχετικά ιδιοπερίοδο ταλάντωσης. Τα μεγάλα αυτά τοιχώματα απαιτούν πολύ καλή κατασκευαστική διαμόρφωση, συχνά με εφαρμογή μεταλλικών διατομών, στα σημεία που έχουν ανοίγματα, ελεύθερα άκρα η και στα σημεία που συνδέονται μεταξύ τους.

 

Στα 12ώροφα κτίρια, τα οποία αποτελούν ένα σύστημα “tower and platform” και είναι απόλυτα τετραγωνικά και συμμετρικά ως ανωδομή εφαρμόζεται  η λύση των κεντρικών πυρήνων. Οι πυρήνες αυτοί μπορούν να πακτωθούν με ασφάλεια στα δύο κατώτερα επίπεδα, του υπογείου και του ισογείου, τα οποία διαθέτουν επαρκή τοιχώματα και λειτουργούν σαν κιβώτιο. Τα τέσσερα  6ώροφα κτίρια, που συνδέονται μεταξύ τους ανά δύο, εξασφαλίζονται έναντι σεισμού με ένα μεικτό σύστημα τοιχωμάτων και πυρήνων. Κοινή απαίτηση σε όλα από αρχιτεκτονικής και λειτουργικής πλευράς είναι περιμετρικά να μην παρεμποδίζεται καθόλου η θέα και ο φωτισμός των διαμερισμάτων.

 

Το εξωτερικό κέλυφος είναι σε μεγάλο ποσοστό ανοικτό με κουφώματα θερμομονωτικά και όπου υπάρχει τοίχος καλύπτεται με θερμοπρόσοψη. Ειδικά στο θέμα της θεμελίωσης δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην ομαλή κατανομή των τάσεων επί του εδάφους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανομοιόμορφες καθιζήσεις Εφαρμόστηκαν η ελάχιστοι δυνατή αρμοί διαστολής, πράγμα που ευνοεί και την στεγανότητα των κτιρίων.

 

Το έργο άρχισε να κατασκευάζεται το 2018. Η εταιρεία Cubus έχει αναλάβει όλες τις φάσεις των στατικών και αντισεισμικών μελετών, καθώς και την υψηλή επίβλεψη κατά την κατασκευή.

Ιστότοπος έργου: Lebada Lake Residence

Τοποθεσία
Βουκουρέστι

Ημερομηνία
2017

Ιδιοκτήτης
DELIA LEBADA SRL

Αρχιτέκτονας
DELCASA SRL, Petre Deleanu

Κατασκευαστής
‘DELIA LEBADA SRL

Η δική μας συμμετοχή
Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο

Παρόμοια Έργα

Συγκρότημα Πολυκατοικιών, Αλγερία

Έργο πολυκατοικιών υπό εξέλιξη, στην Αλγερία. Πολυώροφα δομήματα 10 έως 15 ορόφων θα αποτελέσουν ένα οικιστικό σύμπλεγμα και απαιτείται η γρήγορη και οικονομική τους ανέγερση.

Πολυκατοικία στην Κέρκυρα

Υφιστάμενο κτίριο κατοικιών και καταστημάτων, παραλιακό, στη μαρίνα της πόλης της Κέρκυρας. Αποτελείται από ισόγειο με πατάρι, τρεις ορόφους και δώμα, κτισμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα, το 2002.

Πολυκατοικία στην Ελευσίνα, Αθήνα

Νέα πολυκατοικία οπλισμένου σκυροδέματος, στην Ελευσίνα Αττικής, αποτελείται τμηματικά από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους. και φιλοξενεί κατοικίες και κατάστημα στο ισόγειο.

Φοιτητική Εστία, Βόλος

Ένα μεγάλο συγκρότημα φοιτητικής εστίας στο Βόλο, που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Κοκκίνου – Κούρκουλας και στόχος είναι να διαθέτει…

Apartment Building, Algeria

Πολυκατοικία, Αλγερία

Συγκρότημα κατοικιών στην Αλγερία, με υπόγειο, ισόγειο και 5 ορόφους. Στο ισόγειο φιλοξενεί καταστήματα, στους ορόφους κατοικίες, ενώ το υπόγειο έχει τη χρήση χώρου στάθμευσης.

Circului Park Tower, Υπόγειος Χώρος Στάθμευσης, Βουκουρέστι

Συγκρότημα Πολυκατοικιών, Αλγερία Συγκρότημα Πολυκατοικιών, Αλγερία Το Έργο Υπόγειος σταθμός στάθμευσης μπροστά από το Circului Park Tower, στο Βουκουρέστι, έργο του αρχιτέκτονα Amon Ben Dor, εμβαδού 3,300 m2,που αποτελείται από δύο υπόγεια και θεμελιώθηκε σε βάθος 7.5 μ, περίπου στη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα. Κατασκευάστηκε

Circului Park Tower, Βουκουρέστι

Κτίριο κατοικιών στο κέντρο του Βουκουρεστίου, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Amon Ben Dor, που αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο και δέκα πέντε…

Πολυκατοικία, Νέο Ψυχικό, Αθήνα

Νέα οικοδομή οπλισμένου σκυροδέματος, σύμμικτη με δομικό χάλυβα, σε κεντρικό προάστιο της Αθήνας, η οποία αποτελείται από τρία υπόγεια, ισόγειο και 4 ορόφους.