cubus engineering

Πολυκατοικία, Νέο Ψυχικό, Αθήνα

Πολυκατοικία, Νέο Ψυχικό, Αθήνα

Το Έργο

Νέα οικοδομή οπλισμένου σκυροδέματος, σύμμικτη με δομικό χάλυβα, σε κεντρικό προάστιο της Αθήνας, η οποία αποτελείται από τρία υπόγεια, ισόγειο και 4 ορόφους. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Νίκο Κτενά, δημοσιεύτηκε σε πολλά περιοδικά και βραβεύτηκε με το βραβείο αρχιτεκτονικής για τα έτη 2013-2017, στην Ελλάδα και αποτελεί ένα παράδειγμα για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση της αστικής πολυκατοικίας, μιας και φιλοξενεί τρία διαμερίσματα στο εσωτερικό της, ανά δύο ορόφους. Στο δώμα υπάρχει μικρή κολυμβητική δεξαμενή και υπέροχη θέα προς το αστικό τοπίο.

 

Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι η είσοδος οδηγεί στον ακάλυπτο χώρο, στο εσωτερικό της πολυκατοικίας, ο οποίος έχει προσεχθεί ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά, αποτελεί ένα γλυπτό, καλαίσθητο κι αρμονικό, με αιωρούμενη κλίμακα εμφανούς σκυροδέματος.

 

Το εξωτερικό περίβλημα της πολυκατοικίας έχει επενδυθεί με συνθετικό ξύλο, το οποίο επιτρέπει μία τυχούσα διευθέτηση των ανοιγμάτων, παίζοντας με το φως και την ορατότητα.

 

Ο φέρων οργανισμός, πλήρως ορατός, βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτιρίου και αποτελεί ένα πολυσκελικό κατακόρυφο πτύχωμα οπλισμένου σκυροδέματος, που ενσωματώνει και τον ανελκυστήρα. Οι πλάκες είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα, χωρίς δοκούς  και στηρίζονται περιμετρικά σε μεταλλικά υποστυλώματα, αφήνοντας πλήρως ελεύθερες τις δύο γωνιακές, κύριες όψεις του κτιρίου.

 

Από αντισεισμική πλευρά, δόθηκε στο κτίριο ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην υπάρχουν “αδύναμοι κρίκοι”, δηλαδή να μην υπάρχουν σημεία στο κτίριο, όπου σε έναν ενδεχόμενο σεισμό να εμφανίσουν ζημιά. Αυτό επιτεύχθηκε με την εφαρμογή σύμμικτων στοιχείων, δηλ. μεταλλικών διατομών ενσωματωμένων και κατάλληλα συνδεδεμένων με το οπλισμένο σκυρόδεμα.

 

Η εκσκαφή των υπογείων έγινε με τη μέθοδο των πασσάλων, έγιναν περιμετρικά διατρήσεις, τοποθετήθηκαν μεταλλικά προφίλ και επ’ αυτών εφαρμόστηκαν προεντεταμένες αγκυρώσεις.

Τοποθεσία
Αθήνα

Ημερομηνία
2012

Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης

Αρχιτέκτονας
Nikos Ktenàs Architecture

Κατασκευαστής

Η δική μας συμμετοχή
Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής, Επίβλεψη

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο​

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Παρόμοια Έργα

Πολυκατοικία στην Κέρκυρα

Υφιστάμενο κτίριο κατοικιών και καταστημάτων, παραλιακό, στη μαρίνα της πόλης της Κέρκυρας. Αποτελείται από ισόγειο με πατάρι, τρεις ορόφους και δώμα, κτισμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα, το 2002.

Circului Park Tower, Βουκουρέστι

Κτίριο κατοικιών στο κέντρο του Βουκουρεστίου, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Amon Ben Dor, που αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο και δέκα πέντε…

Συγκρότημα Πολυκατοικιών, Αλγερία

Έργο πολυκατοικιών υπό εξέλιξη, στην Αλγερία. Πολυώροφα δομήματα 10 έως 15 ορόφων θα αποτελέσουν ένα οικιστικό σύμπλεγμα και απαιτείται η γρήγορη και οικονομική τους ανέγερση.

Φοιτητική Εστία, Βόλος

Ένα μεγάλο συγκρότημα φοιτητικής εστίας στο Βόλο, που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Κοκκίνου – Κούρκουλας και στόχος είναι να διαθέτει…

Apartment Building, Algeria

Πολυκατοικία, Αλγερία

Συγκρότημα κατοικιών στην Αλγερία, με υπόγειο, ισόγειο και 5 ορόφους. Στο ισόγειο φιλοξενεί καταστήματα, στους ορόφους κατοικίες, ενώ το υπόγειο έχει τη χρήση χώρου στάθμευσης.

Circului Park Tower, Υπόγειος Χώρος Στάθμευσης, Βουκουρέστι

Συγκρότημα Πολυκατοικιών, Αλγερία Συγκρότημα Πολυκατοικιών, Αλγερία Το Έργο Υπόγειος σταθμός στάθμευσης μπροστά από το Circului Park Tower, στο Βουκουρέστι, έργο του αρχιτέκτονα Amon Ben Dor, εμβαδού 3,300 m2,που αποτελείται από δύο υπόγεια και θεμελιώθηκε σε βάθος 7.5 μ, περίπου στη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα. Κατασκευάστηκε

Πολυκατοικία στην Ελευσίνα, Αθήνα

Νέα πολυκατοικία οπλισμένου σκυροδέματος, στην Ελευσίνα Αττικής, αποτελείται τμηματικά από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους. και φιλοξενεί κατοικίες και κατάστημα στο ισόγειο.