Το Έργο

Δέκα πολυκατοικίες οπλισμένου σκυροδέματος, κτισμένες το 1969, στη Νέα Ερυθραία Αττικής, αποτελούνται από δύο υπόγεια, ισόγειο μορφής pilotis και οκτώ ορόφους. Οι πολυκατοικίες είναι απολύτως συμμετρικές και διαθέτουν πυρήνα οπλισμένου σκυροδέματος, ανεπαρκούς διατομής.

 

Κατά το σεισμό της Αθήνας το 1999, ορισμένα υποστυλώματα των κτιρίων αστόχησαν σε θλιπτοδιάτμηση, στο επίπεδο της pilotis, καθώς επίσης και ορισμένα τοιχώματα του πυρήνα, στο ίδιο επίπεδο. Ευτυχώς αποφεύχθηκε η κατάρρευση, λόγω της μικρής διάρκειας του σεισμού.

 

Κρίθηκε απαραίτητη η αποκατάσταση των ζημιών και η ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, χωρίς να εκκενωθούν τα κτίρια, μιας και στην καθεμία κατοικούσαν περί τις 20 οικογένειες. Στην cubus ανατέθηκε η ενίσχυση των τριών κτιρίων, τα υπόλοιπα ενισχύθηκαν με διαφορετικό τρόπο.

 

Η πρόταση της Cubus ήταν η προσθήκη δύο νέων πυρήνων οπλισμένου σκυροδέματος, εξωτερικά, στις δύο όψεις του κάθε κτιρίου, έπειτα από την καθ’ ύψος κοπή των εξωστών. Οι νέοι πυρήνες συνδέονται κατάλληλα με τον υφιστάμενο φέροντα οργανισμό και θεμελιώνονται στο δάπεδο του δευτέρου υπογείου. Απαιτήθηκε επίσης η ενίσχυση της πλάκας οροφής πρώτου υπογείου, στην περιοχή των νέων πυρήνων, ώστε να αναλάβει τις αυξημένες οριζόντιες καταπονήσεις σ’ έναν ενδεχόμενο, μελλοντικό σεισμό.  Πέραν της αποκατάστασης απαιτήθηκε και η ενίσχυση των τοιχωμάτων και υποστυλωμάτων της pilotis, με περιμανδύωση αυτών με οπλισμένο σκυρόδεμα.

 

Οι επεμβάσεις υλοποιήθηκαν εξωτερικά, χωρίς καμία όχληση στο εσωτερικό των διαμερισμάτων, χωρίς επιρροή στην αρχιτεκτονική των κτιρίων, σε μικρό χρονικό διάστημα δύο μηνών. Η λύση μελετήθηκε και από πλευράς αισθητικής των όψεων από τον αρχιτέκτονα Νίκο Κτενά.

Τοποθεσία
Αθήνα

Ημερομηνία
2000

Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης

Αρχιτέκτονας
Nikos Ktenàs Architecture

Κατασκευαστής
Edrasis SA / Betanet SA

Η δική μας συμμετοχή
Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής, Επίβλεψη

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο

Παρόμοια Έργα

Apartment Building, Algeria

Πολυκατοικία, Αλγερία

Συγκρότημα κατοικιών στην Αλγερία, με υπόγειο, ισόγειο και 5 ορόφους. Στο ισόγειο φιλοξενεί καταστήματα, στους ορόφους κατοικίες, ενώ το υπόγειο έχει τη χρήση χώρου στάθμευσης.

Πολυκατοικία στην Κέρκυρα

Υφιστάμενο κτίριο κατοικιών και καταστημάτων, παραλιακό, στη μαρίνα της πόλης της Κέρκυρας. Αποτελείται από ισόγειο με πατάρι, τρεις ορόφους και δώμα, κτισμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα, το 2002.

Φοιτητική Εστία, Βόλος

Ένα μεγάλο συγκρότημα φοιτητικής εστίας στο Βόλο, που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Κοκκίνου – Κούρκουλας και στόχος είναι να διαθέτει…

Circului Park Tower, Βουκουρέστι

Κτίριο κατοικιών στο κέντρο του Βουκουρεστίου, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Amon Ben Dor, που αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο και δέκα πέντε…

Συγκρότημα Πολυκατοικιών, Αλγερία

Έργο πολυκατοικιών υπό εξέλιξη, στην Αλγερία. Πολυώροφα δομήματα 10 έως 15 ορόφων θα αποτελέσουν ένα οικιστικό σύμπλεγμα και απαιτείται η γρήγορη και οικονομική τους ανέγερση.

Circului Park Tower, Υπόγειος Χώρος Στάθμευσης, Βουκουρέστι

Συγκρότημα Πολυκατοικιών, Αλγερία Συγκρότημα Πολυκατοικιών, Αλγερία Το Έργο Υπόγειος σταθμός στάθμευσης μπροστά από το Circului Park Tower, στο Βουκουρέστι, έργο του αρχιτέκτονα Amon Ben Dor, εμβαδού 3,300 m2,που αποτελείται από δύο υπόγεια και θεμελιώθηκε σε βάθος 7.5 μ, περίπου στη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα. Κατασκευάστηκε

Πολυκατοικία στην Ελευσίνα, Αθήνα

Νέα πολυκατοικία οπλισμένου σκυροδέματος, στην Ελευσίνα Αττικής, αποτελείται τμηματικά από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους. και φιλοξενεί κατοικίες και κατάστημα στο ισόγειο.

Πολυκατοικία, Νέο Ψυχικό, Αθήνα

Νέα οικοδομή οπλισμένου σκυροδέματος, σύμμικτη με δομικό χάλυβα, σε κεντρικό προάστιο της Αθήνας, η οποία αποτελείται από τρία υπόγεια, ισόγειο και 4 ορόφους.