Το Έργο

Υφιστάμενο κτίριο κατοικιών του 1980, από εμφανές οπλισμένο σκυρόδεμα, στο Παλαιό Ψυχικό, στην Αθήνα, έργο τού αρχιτέκτονα Ιάσονα Ρίζου. Αποτελείται από τμήμα υπογείου, ισόγειο σε μορφή pilotis, 3 ορόφους και δώμα. Τα 36 υποστυλώματα της pilotis υπέστησαν φθορά, διάρρηξη των επικαλύψεων και οξείδωση οπλισμών, λόγω ανιούσας υγρασίας του εδάφους και παρέστη ανάγκη να αποκατασταθούν και να ενισχυθούν, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος αστοχίας υπό στατικά και σεισμικά φορτία.

 

Έγιναν μετρήσεις και επιβεβαιώθηκε η μειωμένη αντοχή του σκυροδέματος των εν λόγω υποστυλωμάτων. Αποφασίστηκε η περιμανδύωσή τους με μεταλλικούς χιτώνες, με ενδιάμεση εγκάρσια σύνδεση, ώστε να λειτουργήσουν ως σύμμικτα, περισφιγμένα, υψηλής αντοχής σε θλίψη και διάτμηση. Οι διαστάσεις των υποστυλωμάτων αυξήθηκαν ελάχιστα, περίπου κατά 3cm και η εξωτερική τους υφή παρέμεινε, όπως αυτή του εμφανούς σκυροδέματος, μέσω εφαρμογής ειδικής βαφής.

 

Στις περιπτώσεις υποστυλωμάτων μη προσβάσιμων περιμετρικά, οι χιτώνες αντικαταστάθηκαν από σύμμικτες κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος με προφίλ από δομικό χάλυβα.

 

Οι εργασίες των επεμβάσεων ολοκληρώθηκαν χωρίς την παραμικρή όχληση των ενοίκων των κατοικιών, αποκλειστικά στο επίπεδο της pilotis, μέσα σε διάστημα δύο μηνών, με οικονομία και απόλυτη ασφάλεια. Η αισθητική του κτιρίου δεν υπέστη καμία απολύτως αλλοίωση.

Τοποθεσία
Αθήνα

Ημερομηνία
2011

Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης

Αρχιτέκτονας

Κατασκευαστής
ZK Constructions

Η δική μας συμμετοχή
Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής, Επίβλεψη

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο

Παρόμοια Έργα

Φοιτητική Εστία, Βόλος

Ένα μεγάλο συγκρότημα φοιτητικής εστίας στο Βόλο, που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Κοκκίνου – Κούρκουλας και στόχος είναι να διαθέτει…

Circului Park Tower, Υπόγειος Χώρος Στάθμευσης, Βουκουρέστι

Συγκρότημα Πολυκατοικιών, Αλγερία Συγκρότημα Πολυκατοικιών, Αλγερία Το Έργο Υπόγειος σταθμός στάθμευσης μπροστά από το Circului Park Tower, στο Βουκουρέστι, έργο του αρχιτέκτονα Amon Ben Dor, εμβαδού 3,300 m2,που αποτελείται από δύο υπόγεια και θεμελιώθηκε σε βάθος 7.5 μ, περίπου στη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα. Κατασκευάστηκε

Apartment Building, Algeria

Πολυκατοικία, Αλγερία

Συγκρότημα κατοικιών στην Αλγερία, με υπόγειο, ισόγειο και 5 ορόφους. Στο ισόγειο φιλοξενεί καταστήματα, στους ορόφους κατοικίες, ενώ το υπόγειο έχει τη χρήση χώρου στάθμευσης.

Πολυκατοικία στην Κέρκυρα

Υφιστάμενο κτίριο κατοικιών και καταστημάτων, παραλιακό, στη μαρίνα της πόλης της Κέρκυρας. Αποτελείται από ισόγειο με πατάρι, τρεις ορόφους και δώμα, κτισμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα, το 2002.

Συγκρότημα Πολυκατοικιών, Αλγερία

Έργο πολυκατοικιών υπό εξέλιξη, στην Αλγερία. Πολυώροφα δομήματα 10 έως 15 ορόφων θα αποτελέσουν ένα οικιστικό σύμπλεγμα και απαιτείται η γρήγορη και οικονομική τους ανέγερση.

Circului Park Tower, Βουκουρέστι

Κτίριο κατοικιών στο κέντρο του Βουκουρεστίου, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Amon Ben Dor, που αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο και δέκα πέντε…

Πολυκατοικία στην Ελευσίνα, Αθήνα

Νέα πολυκατοικία οπλισμένου σκυροδέματος, στην Ελευσίνα Αττικής, αποτελείται τμηματικά από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους. και φιλοξενεί κατοικίες και κατάστημα στο ισόγειο.

Πολυκατοικία, Νέο Ψυχικό, Αθήνα

Νέα οικοδομή οπλισμένου σκυροδέματος, σύμμικτη με δομικό χάλυβα, σε κεντρικό προάστιο της Αθήνας, η οποία αποτελείται από τρία υπόγεια, ισόγειο και 4 ορόφους.