cubus engineering

Apartment Building, Neo Psychiko, Athens

Apartment Building, Neo Psychiko, Athens

The Project

New building made of reinforced “fare faced” concrete, featuring lots of composite with steel profiles structural elements. It is located in a central suburb of Athens and consists of three underground levels used as parking spaces, a ground floor and 4 more storeys. Designed by architect Nikos Ktenas and published in many recognized magazines, it was awarded with the Greek Architecture Award of the years 2013-2017. This building constitutes an example of the modern architectural approach of the urban block of flats. It hosts three independent two-storey apartments in its interior and on the roof there is a small swimming pool. In addition, a wooden deck and pergola were constructed on the roof so that the tenants can enjoy the sun and the magnificent view of the urban landscape.


The main entrance leads to the “construction-free” space behind the building, which has been particularly taken care of architecturally. There, the “hovering” stairs of “fare faced” concrete that reaches the roof and the surrounding walls of “fare faced” concrete create a sculpture, elegant and harmonious.


The corner facade of the building is covered – on the exterior – with synthetic wood panels, which allow a random location of the openings and a play with the sunlight and the view from the interior.


The load-bearing structure, fully visible, is located mainly at the back of the building and is a polyhedral vertical “pleated” structure of reinforced concrete that also incorporates the lift. The slabs are of reinforced concrete, without beams. Their two rear sides are supported on the walls and their two front sides on thin steel columns, leaving the main, two sided, corner facade of the building fully open.


From the anti-seismic perspective, the building was given the utmost attention to eliminate possible earthquake-vulnerable spots. This was achieved by the use of composite structural elements. Structural steel profiles were either incorporated into reinforced concrete cross sections or were filled with concrete and properly connected to the reinforced concrete load-bearing structure.


The excavation of the underground was done by retaining the slopes with piles on which “post-tensioned” anchorages were applied. Initially, on the perimeter of the plot, pile holes were made, the steel profiles of the piles were placed and, as the excavation proceeded, the “post-tensioned” anchors were applied to them.

Location
Athens

Date
2012

Owner
Private

Contractor

Our Scope of Works
Preliminary, Final Design, Construction Design, Site Supervision

Characteristic images

Project location

Share this project

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Similar projects

Apartment Building, Algeria

Apartment Building, Algeria

Residences complex in Algeria, with basement, ground floor and 5 more storeys. On the ground floor there are shops and on the other storeys there are residencies.

Apartment Buildings Complex, Algeria

Project of apartment buildings in progress in Algeria. Multi-storey structures of 10 to 15 floors will form a residential complex and require a quick and economic erection.

cubus engineering

cubus engineering
7, Themistokli Sofouli Str.

154 51, Neo Psychiko
Athens, Greece

Contact Information
_______________________

Web: https://cubusengineering.gr
Email: cubusengineering@gmail.com
Tel.: 0030 210 6722360, 366, 389
Fax: 0030 210 6722 382