Το Έργο

Ο σταθμός διανομής τσιμέντου, της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής (Lafarge), στο Ρίο, στη βόρεια Πελοπόννησο, κτισμένος τη δεκαετία του ’70, από οπλισμένο σκυρόδεμα, περιλαμβάνει δύο σιλό τσιμέντου, που χωρίζονται με αρμό διαστολής.

Το κτίριο του σταθμού αποτελείται από δύο ανεξάρτητα κτίρια, 30 m το υψηλότερο, με διαφορά ύψους περίπου δύο ορόφων, χωρισμένα μεταξύ τους με αρμό διαστολής. Τα κτίρια είναι πλαισιακά, χωρίς τοιχώματα, με εμφατνωμένους τοίχους από τσιμεντόλιθους.

 

Κατά το σεισμό του 2009 υπέστη ζημιές, κυρίως στους ανώτερους ορόφους και προτάθηκε λύση αντισεισμικής αποκατάστασης και ενίσχυσης, χωρίς να διακοπεί η λειτουργία του σταθμού.

 

Η λύση προέβλεπε εξωτερικό μανδύα σύμμικτο, εκτοξευόμενου σκυροδέματος, με προσθήκη στοιχείων δομικού χάλυβα, όπου ήταν απαραίτητο. Επιπλέον κατάργηση του αρμού διαστολής, με σύνδεση των δύο κτιρίων καθ’ όλο το ύψος, ώστε να λειτουργήσουν πλέον ως ενιαίος φέρων οργανισμός και να αποφεύγεται ο κίνδυνος σύγκρουσης. Οι όροφοι των κτιρίων ήταν στο ίδιο ύψος, γεγονός που διευκόλυνε τη συρραφή τους.

 

Ταυτόχρονα ενισχύθηκαν ορισμένα υποστυλώματα, μέσω περιμανδύωσης με μεταλλικούς χιτώνες, κυρίως στους κατώτερους ορόφους και στην pilotis, όπου δεν είχε τοίχους. Η περιμανδύωση εξασφάλισε αύξηση της αντοχής σε θλίψη και διάτμηση. Έγινε επίσης αποκατάσταση του διαβρωμένου και ενανθρακωμένου σκυροδέματος και των οξειδωμένων οπλισμών, λόγω γειτνίασης με τη θάλασσα.

 

Οι εργασίες διήρκησαν τρεις μήνες περίπου και συνδυάστηκαν με αρχιτεκτονική βελτίωση των εξωτερικών όψεων.  

Τοποθεσία
Ρίο, Πελοπόννησος

Ημερομηνία
2010

Ιδιοκτήτης
AGET Heracles – Lafarge Group

Αρχιτέκτονας

Κατασκευαστής
ZK Constructions

Η δική μας συμμετοχή
Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής, Επίβλεψη

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο

Παρόμοια Έργα

HCC Cement Plant, Sharjah, U.A.E.

HCC Εργοστάσιο Τσιμέντου, Sharjah, Η.Α.Ε.

Το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου “Hamriyah Cement Company” στην Ελεύθερη ζώνη της Sharjah, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη το κλίνκερ…