Το Έργο

Υφιστάμενο κτίριο οπλισμένου σκυροδέματος, κτισμένο το 1985, στην Αγία Παρασκευή, με δύο υπόγεια, ισόγειο, όροφο και δώμα, λειτουργούσε ως ενιαίο κατάστημα και υπέστη το 2010 εκτεταμένη πυρκαγιά για δύο περίπου ώρες. Το κτίριο έπρεπε να αποκατασταθεί, να ενισχυθεί και στα πλαίσια αυτά ζητήθηκε εσωτερική αρχιτεκτονική αναδιαρρύθμιση, αναβάθμιση των όψεων και των Η/Μ εγκαταστάσεων, ώστε να λειτουργήσει εκ νέου ως κτίριο καταστημάτων και γραφείων.

 

Το κτίριο διέθετε αντισεισμικά τοιχώματα και πυρήνες οπλισμένου σκυροδέματος, επομένως στόχος ήταν η αποκατάσταση της απολεσθείσας αντοχής του φέροντος οργανισμού, λόγω πυρκαγιάς.

 

Έγινε λεπτομερής έρευνα και δειγματοληψία από όλο το κτίριο και κυρίως από τα προσβληθέντα στοιχεία, προκειμένου να διαπιστωθεί, με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, η πτώση της αντοχής του σκυροδέματος, σε κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία και να μελετηθεί η κατάλληλη προσθήκη οπλισμένου εκτοξευόμενου σκυροδέματος, σε κάθε σημείο, ώστε να αποκατασταθεί η συνολική αντοχή.

 

Στη λύση ενίσχυσης χρησιμοποιήθηκε εκτοξευόμενο σκυρόδεμα, μέσα σύνδεσης, χημικά αγκύρια και ντίζες, σε μεγάλη έκταση και μεταλλικά στοιχεία δομικού χάλυβα, για περιμανδύωση υποστυλωμάτων, ενίσχυση δοκών, ενίσχυση οπών πλακών και άλλων λεπτομερειών.

 

Ιδιαίτερης σημασίας και καλαισθησίας ήταν η αλλαγή κι ο εκσυγχρονισμός των όψεων του κτιρίου, που οδήγησε και στη βιοκλιματική του απόδοση, με διπλά τζάμια και ημιυπαίθριους χώρους με περσίδες σκίασης.

 

Η νέα αρχιτεκτονική διαμερισμάτωση προέβλεπε επτά γραφεία και επτά καταστήματα, με δυνατότητα εσωτερικής τους σύνδεσης σε διώροφα.

Τοποθεσία
Αθήνα

Ημερομηνία
2010

Ιδιοκτήτης
Ιδιώτης

Αρχιτέκτονας

Cubus Hellas – Dr. A. Kanellopoulos, Th. Kourkouvela

Κατασκευαστής
ZK Constructions

Κατασκευαστής
Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής, Επίβλεψη

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο

Παρόμοια Έργα

Office Building, Iera Odos, AthensOffice Building, Iera Odos, Athens-Steel trusses with long spans, Steel bracings

Κτίριο Γραφείων, Ιερά Οδός, Αθήνα

Το κτίριο γραφείων και ψυχαγωγίας στην Ιερά Οδό στην Αθήνα, έργο του αρχιτέκτονα Γ. Λάμπρου, αποτελείται από ισόγειο και πέντε ορόφους από χάλυβα…

Office Building, Kifissia, Athens

Κτίριο Γραφείων, Κηφισιά, Αθήνα

Στο κέντρο της Κηφισιάς, στο Κεφαλάρι, στα προάστια της Αθήνας, υπάρχει ένα παλιό ξενοδοχείο του 1955, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και 3 ορόφους…

Porcelana Building, Vouliagmenis, Athens

Κτίριο Porcelana, Βουλιαγμένης, Αθήνα

Το εμπορικό κτίριο της εταιρείας Porcelana βρίσκεται στην οδό Βουλιαγμένης στην Αθήνα και σχεδιάσθηκε από τον αρχιτέκτονα Ν. Κτένα. Αποτελείται από δύο υπόγεια

Office Building, Ermou, Athens

Κτίριο Γραφείων, Ερμού, Αθήνα

Κτίριο γραφείων από οπλισμένο σκυρόδεμα, κτισμένο το 1960, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού, αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο με πατάρι…