Το Έργο

Στο κέντρο της Κηφισιάς, στο Κεφαλάρι, στα προάστια της Αθήνας, υπάρχει ένα παλιό ξενοδοχείο του 1955, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και 3 ορόφους και ζητούμενο είναι να ανακατασκευαστεί, να αναβαθμιστεί, να ενισχυθεί, αλλά και να αλλάξει χρήση, γεγονός που απαιτεί πλήρη αρχιτεκτονικό, στατικό  και μηχανολογικό ανασχεδιασμό.

 

Η νέα του λειτουργία, ως κτίριο γραφείων, είναι επιθυμητό να έχει ένα εντελώς διαφορετικό αρχιτεκτονικό ύφος, με σύγχρονη διαφανή και διαμπερή μορφή με υαλοπίνακες και σχεδιάσθηκε από τον Αρχιτεκτονα Στελιου Οικονομιδη.

 

Αυτό οδήγησε στη διατήρηση μόνο των περιμετρικών υποστυλωμάτων από τον υπάρχοντα φέροντα οργανισμό. Δημιουργείται ένας νέος εσωτερικός φέρων οργανισμός από οπλισμένο σκυρόδεμα, με πυρήνες, νέα σύμμικτα υποστυλώματα, ώστε να είναι λεπτά, λυγηρά και ταυτόχρονα πολύ ανθεκτικά και οι πλάκες ενισχύονται αποκτώντας επιπλέον πάχος, ώστε να γίνει εφικτή η αφαιρεση των εσωτερικών υποστυλωμάτων και να δημιουργηθούν ανοιχτοί χώροι γραφείων (open space).

 

Η αντισεισμικότητα του κτιρίου βασίζεται στους νέους πυρήνες που πακτώνονται στο υπόγειο. Οι πυρήνες έχουν σύνθετη πολυσκελική μορφή και εξυπηρετούν παράλληλα την ασφαλή κατακόρυφη κυκλοφορία (κλίμακα και ανελκυστήρες) έναντι σεισμού και πυρκαγιάς.

 

Ταυτόχρονα το κτίριο αποκτά εξωτερικό, μεταλλικό κλιμακοστάσιο διαφυγής, το οποίο ενσωματώνεται στο νέο εξωτερικό μεταλλικό περίβλημα του κτιρίου. Η νέα μεταλλική πέργκολα του δώματος επεκτεινεται προς την πλευρά του κλιμακοστασίου και περιβάλλει το κτίριο, δημιουργώντας μεταλλικούς εξώστες.

 

Η ιδιαιτερότητα του κτιρίου είναι ότι δεν είναι ορθογωνικό, αλλα πλάγιο παραλληλόγραμμο σε κάτοψη, προκειμενου να προσαρμοστει στο σχημα του οικοπέδου.

 

Η κατασκευή του κτιρίου δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη.

Τοποθεσία
Αθήνα

Ημερομηνία
2016

Ιδιοκτήτης
Pallas Athina SA

Αρχιτέκτονας
Oikonomidis Architects

Κατασκευαστής

Η δική μας συμμετοχή
Προμελέτη, Οριστική Μελέτη

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο

Παρόμοια Έργα

Office Building, Iera Odos, AthensOffice Building, Iera Odos, Athens-Steel trusses with long spans, Steel bracings

Κτίριο Γραφείων, Ιερά Οδός, Αθήνα

Το κτίριο γραφείων και ψυχαγωγίας στην Ιερά Οδό στην Αθήνα, έργο του αρχιτέκτονα Γ. Λάμπρου, αποτελείται από ισόγειο και πέντε ορόφους από χάλυβα…

Porcelana Building, Vouliagmenis, Athens

Κτίριο Porcelana, Βουλιαγμένης, Αθήνα

Το εμπορικό κτίριο της εταιρείας Porcelana βρίσκεται στην οδό Βουλιαγμένης στην Αθήνα και σχεδιάσθηκε από τον αρχιτέκτονα Ν. Κτένα. Αποτελείται από δύο υπόγεια

Office Building, Ermou, Athens

Κτίριο Γραφείων, Ερμού, Αθήνα

Κτίριο γραφείων από οπλισμένο σκυρόδεμα, κτισμένο το 1960, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού, αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο με πατάρι…