Το Έργο

Νέο, πολυώροφο κτίριο στο κέντρο του Βουκουρεστίου, στη Ρουμανία, που η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 2017. Γωνιακό, πανταχόθεν ελεύθερο κτίριο, στη λεωφόρο  Unirii, δίπλα στο Δικαστικό Μέγαρο, ένα κτίριο ιδιαίτερης προβολής.

 

Αποτελείται από 4 υπόγεια, ισόγειο και 8 ορόφους. Κατασκευάστηκε στο σύντομο χρονικό διάστημα των δύο ετών, ως κτίριο γραφείων και τα υπόγειά του έχουν χρήση χώρου στάθμευσης. Το κτίριο διαθέτει έναν κεντρικό πυρήνα, ο οποίος περιέχει τα κλιμακοστάσια, τους ανελκυστήρες και τα κατακόρυφα shaft, για τη διέλευση των Η/Μ εγκαταστάσεων, περιμετρικά υποστυλώματα και πλάκες άνευ δοκών, που σχηματίζουν ένα πολυγωνικό περίγραμμα. Επομένως διαθέτει πολύ ανοιχτούς χώρους γραφείων (open space) και η τελική του αρχιτεκτονική εσωτερικά είναι τύπου “industrial”, με ορατές τις εγκαταστάσεις που διατρέχουν τις οροφές και εξωτερικά είναι minimal, σύγχρονη, με υαλοστάσια και επένδυση από Alucobond.

 

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα είναι η κατασκευή του, που έγινε με τη μέθοδο top-down, διότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι σχετικά υψηλά, στα 6.00m περίπου, ενώ το κτίριο εισχωρεί 18.00m μέσα στη γη, οπότε η εκσκαφή του έπρεπε να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να μην προκληθούν ζημιές στα γειτνιάζοντα δομήματα και τους περιμετρικούς δρόμους, εξαιτίας καθιζήσεων.

Εφόσον κατασκευάστηκε ο περιμετρικός, διαφραγματικός τοίχος (slurry wall), από οπλισμένο σκυρόδεμα, πάχους 60-80cm, σε βάθος 34.00m και οι πάσσαλοι με μεταλλική διατομή, άρχισε η διαδοχική εκσκαφή και σκυροδέτηση των περιμετρικών, δακτυλιοειδών τμημάτων των πλακών των υπογείων, αφήνοντας στη μέση μία οκταγωνική οπή. Οι πλάκες χρησίμευσαν παράλληλα και ως αντιστήριξη των διαφραγματικών τοίχων. Η κατασκευή ήταν εντελώς άκαμπτη, καμία παραμόρφωση, καμία ζημιά δεν παρατηρήθηκε λόγω καθιζήσεων, αλλά και στα βαθύτερα επίπεδα καμία σημαντική είσοδος νερού από τους διαφραγματικούς τοίχους.

 

Από τη στιγμή που κατασκευάστηκε η θεμελίωση, άρχισε το κτίριο να κατασκευάζεται από κάτω προς τα επάνω, συμπληρώνοντας τις πλάκες των υπογείων και προχωρώντας στην ανωδομή. Οι πάσσαλοι αποτέλεσαν τα εξωτερικά υποστυλώματα ολοκλήρου του κτιρίου.

 

Οι διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την αντισεισμική θωράκιση του κτιρίου, αποτελούν την καινοτομία αυτού, καθόσον βρίσκεται σε ιδιαίτερα σεισμογενές έδαφος και οφείλει να είναι απόλυτα ασφαλές. Οι τεχνικές αυτές αφορούν στην εφαρμογή μεταλλικών φορέων που εγκιβωτίστηκαν στο οπλισμένο σκυρόδεμα και ισχυροποίησαν τα σημεία των “αδύναμων κρίκων” (π.χ. στα σημεία σύζευξης των πυρήνων, στα σημεία στήριξης των πλακών στα υποστυλώματα, έναντι διάτρησης, στα υποστυλώματα των τεσσάρων πρώτων επιπέδων, έναντι διάτμησης και πλαστικής στροφής κ.ά.).

 

Όλα αυτά συντέλεσαν σ’ ένα οικονομικό, υπέρ ασφαλές αποτέλεσμα, χωρίς σπατάλη χρόνου και χωρίς ιδιαίτερες πολυπλοκότητες στην κατασκευή.

Ιστότοπος έργου: Day Tower

Τοποθεσία
Βουκουρέστι

Ημερομηνία
2017

Ιδιοκτήτης
SC DANUBE CAPITAL PARTNERS SRL

Αρχιτέκτονας
K-BOX – Andrei Fotescu 

Κατασκευαστής
Domisis Construct SRL

Η δική μας συμμετοχή
Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο

Παρόμοια Έργα

Office Building, Kifissia, Athens

Κτίριο Γραφείων, Κηφισιά, Αθήνα

Στο κέντρο της Κηφισιάς, στο Κεφαλάρι, στα προάστια της Αθήνας, υπάρχει ένα παλιό ξενοδοχείο του 1955, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και 3 ορόφους…

Office Building, Ermou, Athens

Κτίριο Γραφείων, Ερμού, Αθήνα

Κτίριο γραφείων από οπλισμένο σκυρόδεμα, κτισμένο το 1960, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού, αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο με πατάρι…

Porcelana Building, Vouliagmenis, Athens

Κτίριο Porcelana, Βουλιαγμένης, Αθήνα

Το εμπορικό κτίριο της εταιρείας Porcelana βρίσκεται στην οδό Βουλιαγμένης στην Αθήνα και σχεδιάσθηκε από τον αρχιτέκτονα Ν. Κτένα. Αποτελείται από δύο υπόγεια

Office Building, Iera Odos, AthensOffice Building, Iera Odos, Athens-Steel trusses with long spans, Steel bracings

Κτίριο Γραφείων, Ιερά Οδός, Αθήνα

Το κτίριο γραφείων και ψυχαγωγίας στην Ιερά Οδό στην Αθήνα, έργο του αρχιτέκτονα Γ. Λάμπρου, αποτελείται από ισόγειο και πέντε ορόφους από χάλυβα…