Το Έργο

Υφιστάμενο κτίριο γραφείων της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής (μετέπειτα Lafarge) στη Λυκόβρυση Αττικής, κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Α. Τομπάζη, σημείο αναφοράς για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική το 1968. Το κτίριο αποτελείται από τρία επιμέρους κτίρια, με υπόγειο, ισόγειο και 3 ορόφους, που διαχωρίζονται με αρμούς διαστολής.

 

Κατά το σεισμό της Αθήνας του 1999,  συνέβησαν πολλές αστοχίες στα υποστυλώματα τα οποία ήταν διατεταγμένα σε τετράδες σε σχήμα σταυρού. Επίσης αστόχησαν και τα συνδετήρια δοκάρια μεταξύ των υποστυλωμάτων, που λειτούργησαν ως κόντες δοκοί σύζευξης, στο ύψος των διαφραγμάτων των ορόφων. Επιπλέον εμφανίστηκαν λόγω του ίδιου σεισμού και πολλές ρωγμές στα λεπτά και ασθενώς οπλισμένα τοιχώματα των πυρήνων των κτιρίων. Ευτυχώς αποφεύχθηκε η κατάρρευση, λόγω της μικρής διάρκειας του σεισμού.

 

Ανατέθηκε από την τσιμεντοβιομηχανία στην cubus, να κάνει μία λεπτομερή μελέτη διακινδύνευσης των κτιρίων, σε ένα μεγαλύτερο σεισμό σχεδιασμού της Αθήνας και βάσει αυτής να εκτιμηθεί το ατομικό και ομαδικό ρίσκο ανθρώπινης ζωής, αλλά και το οικονομικό ρίσκο απώλειας περιουσίας.

 

Το συμπέρασμα των μελετών ήταν ότι απαιτείτο σημαντική ενίσχυση των κτιρίων, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι ασφάλειας ζωής, σε σεισμό σχεδιασμού και αποφυγής ζημιών/άμεσης επαναλειτουργίας, σε ένα μικρότερο σεισμό λειτουργίας. Την εποχή εκείνη δεν είχε ακόμη εκδοθεί ο νέος Κανονισμός Επεμβάσεων στην Ελλάδα, οπότε η μελέτη έγινε βάσει του Αμερικανικού Κανονισμού.

 

Οι εκτεταμένες εργασίες αποκαταστάσεων και ενισχύσεων έγιναν εν λειτουργία των κτιρίων, με εκκένωση μόνο του ενός, πού είχε σοβαρές αστοχίες στα υποστυλώματα.

 

Στόχος ήταν, οι επεμβάσεις να μην αλλοιώσουν τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του κτιρίου,  τις όψεις του, καθώς και τα μεγάλα ανοίγματα στο εσωτερικό του. Η τότε ιδιοκτήτρια εταιρεία “Blue Circle”, χρησιμοποίησε συμβούλους από τη Μ. Βρετανία, για την αξιολόγηση της πρότασης που υπέβαλε η cubus, η οποία τελικά προκρίθηκε και εφαρμόστηκε.

 

Η μέθοδος ενίσχυσης προέβλεπε την προσθήκη νέων πυρήνων σε κάθε ένα από τα τρία κτίρια καθώς και ενίσχυση των υφιστάμενων. Οι πυρήνες αυτοί θεμελιώθηκαν σε νέα θεμέλια, τα οποία συνδέθηκαν με τα γειτονικά. Η σύνδεση των νέων πυρήνων με τον φέροντα οργανισμό των κτιρίων ήταν απόλυτη. σαν να χτίστηκαν μονολιθικά εξαρχής.

 

Ο χώρος μέσα στους νέους πυρήνες αξιοποιήθηκε λειτουργικά για νέα κλιμακοστάσια διαφυγής καθώς και για αίθουσες συνεδριάσεων. Το αποτέλεσμα ήταν απόλυτα ασφαλές και λειτουργικό και δεν αλλοίωσε σε κανένα σημείο την αισθητική των κτιρίων.

Τοποθεσία
Αθήνα

Ημερομηνία
2001

Ιδιοκτήτης
AGET Heracles – Lafarge Group

Αρχιτέκτονας

Κατασκευαστής
Delta Techniki / Betanet SA

Η δική μας συμμετοχή
Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο

Παρόμοια Έργα

Porcelana Building, Vouliagmenis, Athens

Κτίριο Porcelana, Βουλιαγμένης, Αθήνα

Το εμπορικό κτίριο της εταιρείας Porcelana βρίσκεται στην οδό Βουλιαγμένης στην Αθήνα και σχεδιάσθηκε από τον αρχιτέκτονα Ν. Κτένα. Αποτελείται από δύο υπόγεια

Office Building, Ermou, Athens

Κτίριο Γραφείων, Ερμού, Αθήνα

Κτίριο γραφείων από οπλισμένο σκυρόδεμα, κτισμένο το 1960, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού, αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο με πατάρι…

Office Building, Iera Odos, AthensOffice Building, Iera Odos, Athens-Steel trusses with long spans, Steel bracings

Κτίριο Γραφείων, Ιερά Οδός, Αθήνα

Το κτίριο γραφείων και ψυχαγωγίας στην Ιερά Οδό στην Αθήνα, έργο του αρχιτέκτονα Γ. Λάμπρου, αποτελείται από ισόγειο και πέντε ορόφους από χάλυβα…

Office Building, Kifissia, Athens

Κτίριο Γραφείων, Κηφισιά, Αθήνα

Στο κέντρο της Κηφισιάς, στο Κεφαλάρι, στα προάστια της Αθήνας, υπάρχει ένα παλιό ξενοδοχείο του 1955, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και 3 ορόφους…