Το Έργο

Αντισεισμική ενίσχυση και πυροπροστασία

 

Το 2015 έγινε αποκατάσταση και ενίσχυση των τριών κτιρίων του Ινστιτούτου Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντισεισμική ασφάλεια και την πυροπροστασία, υπό τη διεύθυνση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου για Δόμηση και Χωροταξία.

 

Οι εργασίες έγιναν εν λειτουργία του Ινστιτούτου και υλοποιήθηκαν μέσω της στενής και αξιόπιστης συνεργασίας μεταξύ της διεύθυνσης του έργου, της ομάδας των μελετητών, των χρηστών και του γενικού εργολάβου, εντός των χρονικών ορίων και των οικονομικών προϋπολογισμών που τέθηκαν αρχικά.

 

Το Ινστιτούτο Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη φιλοξενείται από το 2001 σε τρία κτίρια, σε μία όμορφη τοποθεσία νότια από το κέντρο της πόλης. Αρχικά χρησίμευε ως έδρα της Γερμανικής Σχολής. Το σύμπλεγμα των κτιρίων αποτελείται από το κεντρικό κτίριο του 1930, που είναι διατηρητέο, από ένα εμβληματικό κτίριο και από ένα νεώτερο κτίριο με επεκτάσεις, συγκεντρωμένα όλα γύρω από την αυλή και τον κήπο. Οι εργασίες άρχισαν το Μάρτιο του 2015 και τελείωσαν το Νοέμβριο του 2015. Το 2016 διαμορφώθηκε επιπλέον ο κήπος του Ινστιτούτου Γκαίτε εξαρχής.

 

Αρχική κατάσταση των κτισμάτων

 

Ο σπουδαιότερος λόγος για την επισκευή και ενίσχυση του 2015, ήταν η απαιτούμενη αντισεισμική ενίσχυση όλων των κτιρίων  καθώς και τα απαραίτητα μέτρα για πυροπροστασία, ειδικά στο κεντρικό κτίριο. Οι φέροντες οργανισμοί από ασβεστόλιθο και πλίνθους είχαν υποστεί ισχυρή διάβρωση και είχαν υποφέρει από περισσότερους σεισμούς. Η μελετητική ομάδα, αποτελούμενη από τον αρχιτέκτονα Δρ. Τόμας Γκρέβε και τον πολιτικό μηχανικό Δρ. Αντώνη Κανελλόπουλο ανέλαβαν το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

 

Επισκευή του κεντρικού κτιρίου

 

Στο κεντρικό κτίριο υλοποιήθηκε η αντισεισμική ενίσχυση μέσω εξωτερικού μανδύα από εκτοξευόμενο σκυρόδεμα, που κατασκευάστηκε ως σύμμεικτος φορέας, με ενσωματωμένα δικτυώματα από χάλυβα. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ευστάθεια σε περίπτωση πυρκαγιάς, προστέθηκαν στο εσωτερικό του φέροντος οργανισμού 8 νέα υποστυλώματα και δοκοί από μεταλλική κατασκευή. Εκτεταμένα μέτρα ελήφθησαν για την πυροπροστασία με επίκεντρο την επισκευή τον υφιστάμενων οδών διαφυγής και την προσθήκη νέων μέσω εξωτερικών κλιμάκων και εξωτερικών θυρών. Σε αυτό το κτίριο χρησιμοποιήθηκε επίσης η ανακαίνιση των όψεων, όχι μόνον για την ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά και για την αποκατάσταση της εμφάνισης, όπως ήταν παλαιότερα. Η κύρια όψη προς τα δυτικά με τη βεράντα του πρώτου ορόφου είναι ένα σημείο αναφοράς για την παραλία της Θεσσαλονίκης. Στο ισόγειο δημιουργήθηκε μία περιοχή υποδοχής και παροχής συμβουλευτικής καθοδήγησης, στην οποία η οροφή με το φωτισμό της οδηγεί τον επισκέπτη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και στην αίθουσα εκδηλώσεων.

 

Με περιορισμένα μέσα δημιουργήθηκαν μέσω των επιμέρους αρχιτεκτονικών στοιχείων, όπως ο φωτισμός, το σύστημα εκθεμάτων και ο χρωματισμός, νέες εμπειρίες στους χώρους. Σε όλα τα κτίρια βελτιώθηκαν οι τεχνικές εγκαταστάσεις ή ανακαινίστηκαν. Το κεντρικό κτίριο, η βιβλιοθήκη και το διατηρητέο κτίριο απέκτησαν νέες κλιματιστικές μονάδες. Όλες οι αίθουσες διδασκαλίας διαμορφώθηκαν με καλωδιακά κανάλια για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παροχές ρεύματος. Στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου αναβαθμίστηκε ο τεχνικός εξοπλισμός για το νέο κυλικείο, για την αίθουσα εκθέσεων, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και για την αίθουσα εκδηλώσεων.

 

Ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης

 

Το Νοέμβριο του 2015 εόρτασε το Ινστιτούτο Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη την 60η επέτειο στους αναβαθμισμένους χώρους, οι οποίοι δομικά, τεχνικά και μορφολογικά είναι πλέον εξοπλισμένοι για τον αυξανόμενο ρόλο του Ινστιτούτου ως διεθνώς δικτυωμένος πόλος πολιτισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια ενός καλλιτεχνικού έργου και σε συνεργασία με το μελετητή, υλοποιήθηκε το 2016 επιπρόσθετα προς τις εργασίες αναβάθμισης, ένας νέος κήπος στο προαύλιο του Ινστιτούτου Γκαίτε.

 

Τοποθεσία
Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία
2015

Ιδιοκτήτης

Embassy of Federal Republic of Germany

Αρχιτέκτονας
PLAN EE – Dr. Thomas Greve

Κατασκευαστής
Plethron-Cers

Η δική μας συμμετοχή
Διαγωνισμός, Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής, Επίβλεψη

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο​

Παρόμοια Έργα

Διατηρητέο Κτίριο, Ερεσσού, Αθήνα

Νεοκλασικό, διατηρητέο κτίριο, του 1930, στα Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας, από φέρουσα λιθοδομή. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο…

Οινοποιείο, Ζάκυνθος

Παλαιό οινοποιείο φέρουσας λιθοδομής, στη νήσο Ζάκυνθο, όπου ζητήθηκε η ανακαίνιση κι αποκατάστασή του, διατηρώντας τη μορφή του…

Λαογραφικό Μουσείο, Ανδρίτσαινα

Το Λαογραφικό Μουσείο της ιστορικής κωμόπολης της Ανδρίτσαινας, στα σύνορα των νομών Ηλείας και Αρκαδίας, στην Πελοπόννησο, κοντά στο φημισμένο ναό…

Ιστορικός Πύργος, Καλάβρυτα

Ιστορικό μνημείο που διασώζεται μέχρι σήμερα, ο πύργος των Πετμεζαίων, στα Καλάβρυτα, χτισμένος το 17ο αιώνα, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο…