Το Έργο

Αντισεισμική ενίσχυση και πυροπροστασία

 

Το 2015 έγινε αποκατάσταση και ενίσχυση των τριών κτιρίων του Ινστιτούτου Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα όσον αφορά την αντισεισμική ασφάλεια και την πυροπροστασία, υπό τη διεύθυνση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου για Δόμηση και Χωροταξία.

 

Οι εργασίες έγιναν εν λειτουργία του Ινστιτούτου και υλοποιήθηκαν μέσω της στενής και αξιόπιστης συνεργασίας μεταξύ της διεύθυνσης του έργου, της ομάδας των μελετητών, των χρηστών και του γενικού εργολάβου, εντός των χρονικών ορίων και των οικονομικών προϋπολογισμών που τέθηκαν αρχικά.

 

Το Ινστιτούτο Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη φιλοξενείται από το 2001 σε τρία κτίρια, σε μία όμορφη τοποθεσία νότια από το κέντρο της πόλης. Αρχικά χρησίμευε ως έδρα της Γερμανικής Σχολής. Το σύμπλεγμα των κτιρίων αποτελείται από το κεντρικό κτίριο του 1930, που είναι διατηρητέο, από ένα εμβληματικό κτίριο και από ένα νεώτερο κτίριο με επεκτάσεις, συγκεντρωμένα όλα γύρω από την αυλή και τον κήπο. Οι εργασίες άρχισαν το Μάρτιο του 2015 και τελείωσαν το Νοέμβριο του 2015. Το 2016 διαμορφώθηκε επιπλέον ο κήπος του Ινστιτούτου Γκαίτε εξαρχής.

 

Αρχική κατάσταση των κτισμάτων

 

Ο σπουδαιότερος λόγος για την επισκευή και ενίσχυση του 2015, ήταν η απαιτούμενη αντισεισμική ενίσχυση όλων των κτιρίων  καθώς και τα απαραίτητα μέτρα για πυροπροστασία, ειδικά στο κεντρικό κτίριο. Οι φέροντες οργανισμοί από ασβεστόλιθο και πλίνθους είχαν υποστεί ισχυρή διάβρωση και είχαν υποφέρει από περισσότερους σεισμούς. Η μελετητική ομάδα, αποτελούμενη από τον αρχιτέκτονα Δρ. Τόμας Γκρέβε και τον πολιτικό μηχανικό Δρ. Αντώνη Κανελλόπουλο ανέλαβαν το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.

 

Εργασίες στο κτίριο της διοίκησης και της βιβλιοθήκης

 

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι εσωτερικές επεμβάσεις, έγινε η αντισεισμική ενίσχυση στο κτίριο διοίκησης και βιβλιοθηκών μέσω ενός εξωτερικού μανδύα από εκτοξευόμενο σκυρόδεμα. Τα δύο τμήματα του κτιρίου, πού διαχωρίζονται με αρμό, συνδέθηκαν μεταξύ τους με προεντεταμένες ράβδους από χάλυβα. Το παλαιότερο τμήμα ενισχύθηκε στην οροφή του πρώτου ορόφου με ένα νέο διάφραγμα από σύμμεικτη κατασκευή σκυροδέματος και χάλυβα, το οποίο στηρίχτηκε πάνω σε 4 νέες εσωτερικές κολώνες. Η πρόσοψη καλύφθηκε με μονωτικό υλικό και στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε, όπως ήταν στην αρχική της μορφή.

 

 

Ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης

 

Το Νοέμβριο του 2015 εόρτασε το Ινστιτούτο Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη την 60η επέτειο στους αναβαθμισμένους χώρους, οι οποίοι δομικά, τεχνικά και μορφολογικά είναι πλέον εξοπλισμένοι για τον αυξανόμενο ρόλο του Ινστιτούτου ως διεθνώς δικτυωμένος πόλος πολιτισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια ενός καλλιτεχνικού έργου και σε συνεργασία με το μελετητή, υλοποιήθηκε το 2016 επιπρόσθετα προς τις εργασίες αναβάθμισης, ένας νέος κήπος στο προαύλιο του Ινστιτούτου Γκαίτε.

 

Τοποθεσία
Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία
2015

Ιδιοκτήτης

Embassy of Federal Republic of Germany

Αρχιτέκτονας
PLAN EE – Dr. Thomas Greve

Κατασκευαστής
Plethron-Cers

Η δική μας συμμετοχή
Διαγωνισμός, Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής, Επίβλεψη

[xyz-ips snippet="Show-Tags"]

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο​

Παρόμοια Έργα

Διατηρητέο Κτίριο, Ερεσσού, Αθήνα

Νεοκλασικό, διατηρητέο κτίριο, του 1930, στα Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας, από φέρουσα λιθοδομή. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο…

Οινοποιείο, Ζάκυνθος

Παλαιό οινοποιείο φέρουσας λιθοδομής, στη νήσο Ζάκυνθο, όπου ζητήθηκε η ανακαίνιση κι αποκατάστασή του, διατηρώντας τη μορφή του…

Λαογραφικό Μουσείο, Ανδρίτσαινα

Το Λαογραφικό Μουσείο της ιστορικής κωμόπολης της Ανδρίτσαινας, στα σύνορα των νομών Ηλείας και Αρκαδίας, στην Πελοπόννησο, κοντά στο φημισμένο ναό…

Ιστορικός Πύργος, Καλάβρυτα

Ιστορικό μνημείο που διασώζεται μέχρι σήμερα, ο πύργος των Πετμεζαίων, στα Καλάβρυτα, χτισμένος το 17ο αιώνα, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο…