Το Έργο

Το Λαογραφικό Μουσείο της ιστορικής κωμόπολης της Ανδρίτσαινας, στα σύνορα των νομών Ηλείας και Αρκαδίας, στην Πελοπόννησο, κοντά στο φημισμένο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, έργο του Φειδία, κτισμένο μετά τον Παρθενώνα. Στεγάζεται σε παραδοσιακό κτίριο, κληροδότημα της Γαληνής Κανελλοπούλου στο Δήμο Ανδρίτσαινας και αναστηλώθηκε το 1987, με ίδια δαπάνη.

 

Το κτίριο κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, από λιθοδομή, ήταν σε άριστη κατάσταση και χρησίμευε ως κατοικία της οικογένειας. Αποτελείται από υπόγειο, εγκιβωτισμένο στο έδαφος από τις δύο πλευρές του, ισόγειο και όροφο. Το υπόγειο, που χρησίμευε ως αποθήκη, αποτελείται από δύο πέτρινους θόλους, που εκτείνονται σε όλο το βάθος του κτιρίου.

 

Οι θόλοι του υπογείου είχαν αρχίσει να υφίστανται αποδιοργάνωση, κυρίως στη στέψη τους, λόγω διαφορικών καθιζήσεων και απαιτήθηκε η ενίσχυσή τους με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα  με οπλισμό, καθώς και η ενίσχυση των θεμελίων αυτών, για να αρθούν τα αίτια των καθιζήσεων.

 

Για τον ίδιο λόγο αποφασίστηκε να διευθετηθούν τα υπόγεια ύδατα που πηγάζουν από το Λύκαιον όρος, περνούν κάτω από το κτίριο και εκρέουν στην περίφημη “Τρανή Βρύση” της Ανδρίτσαινας.

Το ισόγειο δεν εμφάνιζε καμία φθορά, παρά το σεισμογενές έδαφος. Ενισχύθηκε επίσης ο όροφος, εσωτερικά, περιμετρικά, με μανδύα εκτοξευόμενου σκυροδέματος και κατασκευάστηκε περιμετρικό διάζωμα οπλισμένου σκυροδέματος στη στέψη του κτιρίου, όπου στηρίχτηκε με ασφάλεια η ορατή εσωτερικά, ξύλινη στέγη. 

 

Το κτίσμα βρίσκεται σήμερα σε εξαίρετη κατάσταση, λειτουργεί ως μουσείο και φιλοξενεί όλα τα εκθέματα της λαογραφίας της περιοχής.

Τοποθεσία
Ανδρίτσαινα

Ημερομηνία
1987

Ιδιοκτήτης

Δήμος Ανδρίτσαινας, Δωρεά Γ. Κανελλοπούλου

Αρχιτέκτονας

Κατασκευαστής
TAF-SIGMA

Η δική μας συμμετοχή
Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής, Επίβλεψη

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο

Παρόμοια Έργα

Διατηρητέο Κτίριο, Ερεσσού, Αθήνα

Νεοκλασικό, διατηρητέο κτίριο, του 1930, στα Εξάρχεια, στο κέντρο της Αθήνας, από φέρουσα λιθοδομή. Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο…

Οινοποιείο, Ζάκυνθος

Παλαιό οινοποιείο φέρουσας λιθοδομής, στη νήσο Ζάκυνθο, όπου ζητήθηκε η ανακαίνιση κι αποκατάστασή του, διατηρώντας τη μορφή του…

Ιστορικός Πύργος, Καλάβρυτα

Ιστορικό μνημείο που διασώζεται μέχρι σήμερα, ο πύργος των Πετμεζαίων, στα Καλάβρυτα, χτισμένος το 17ο αιώνα, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο…