Το Έργο

Το ξενοδοχείο 4 Seasons, σχεδιασμένο από την SOM | Η Skidmore, Owings & Merrill, βρίσκεται σε ένα τεχνητό νησί στον κόλπο του Μπαχρέιν. Έχει ύψος 201 μ. και είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα με θεμελίωση σε πασσάλους. Διαθέτει δύο πυρήνες 10×40μ. και ανάμεσα τους είναι κατασκευασμένο το κτίριο του ξενοδοχείου, μαζί με ένα roof lounge σε υψηλότερο επίπεδο.

 

Το 2011 η Cubus συμμετείχε ως στατικός μελετητής της Terna Bahrain στο διαγωνισμό για τη μελέτη-κατασκευή. Η Cubus πρότεινε μια εναλλακτική λύση προεντεταμένου σκυροδέματος για το σύστημα των πλακών που γεφυρώνουν τους πυρήνες και υποστηρίζουν το ξενοδοχείο και το roof lounge.

 

Επιπλέον, η cubus πρότεινε την εφαρμογή λύσης  μερικής προκατασκευής του συστήματος των πλακών γεφύρωσης, η οποία προσέφερε πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά το κόστος και το χρόνο κατασκευής. Σύμφωνα με αυτή τη λύση, μέρος των δοκών θα κατασκευαζόταν στο έδαφος, χρησιμοποιώντας οπλισμένο σκυρόδεμα  υπερυψηλής αντοχής και με ίνες και θα συμπληρωνόταν με επί τόπου σκυροδέτηση. Επομένως, το ικρίωμα ύψους 42 μέτρων θα ήταν περιττό.

 

Το έργο ανατέθηκε τελικά στη βελγική εταιρεία Six Construct, ως μειοδότη. Με τη σειρά της, η Six Construct ζήτησε να εφαρμόσει τη λύση προέντασης της cubus, προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες συγκεντρώσεις ράβδων οπλισμού, διευκολύνοντας έτσι και την κατασκευή. Ταυτόχρονα, περιορίζεται η ρηγμάτωση του σκυροδέματος και εξασφαλίζεται η δυσκαμψία του κτιρίου σε περίπτωση ανέμου ή σεισμού.

Τοποθεσία
Bahrain

Ημερομηνία
2011

Ιδιοκτήτης
Stone Company S.P.C.

Αρχιτέκτονας
Skidmore Owings and Merrill LLp (SOM)

Κατασκευαστής

Η δική μας συμμετοχή
Διαγωνισμός, Προμελέτη

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο

Παρόμοια Έργα

Ξενοδοχείο στη Συγγρού, Αθήνα

Κτίριο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, στη Λεωφόρο Συγγρού, ανακαινίζεται, ενισχύεται και αλλάζει χρήση, μετατρεπόμενο σε ξενοδοχείο.

Ξενοδοχείο “Mira Mare”, Κέρκυρα

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα “Miramare”, χτίστηκε την δεκαετία του ’60 στα Μωραΐτικα, στην Κέρκυρα και ανακαινίστηκε τη δεκαετία του ’90.

Ξενοδοχείο πέντε αστέρων, Μήλος

Πρόκειται για ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, στο νησί Μήλος, της αρχιτέκτονος Φωτεινής Ξυράφη, σε μία υπέροχη ηφαιστειογενή τοποθεσία, μπροστά στη θάλασσα…

Ξενοδοχείο “Costa Perla”, Ερμιόνη

Ξενοδοχείο κτισμένο γύρω στο 1975, σ’ έναν όμορφο κόλπο του νομού Αργολίδας, κοντά στην Ερμιόνη, αποτελείται από ένα συγκρότημα τριών μεγάλων κτιρίων…

Ξενοδοχείο “Hilton”, Αθήνα

Στα πλαίσια της ανακαίνισης που έγινε στο γνωστό ξενοδοχείο Χίλτον, στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004…

Ξενοδοχείο “Παλίρροια”, Χαλκίδα

Το ξενοδοχείο “Παλίρροια”, κτισμένο τη δεκαετία του ’60 στην παραλία της Χαλκίδας, στην Εύβοια, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και έξι ορόφους, η κάτοψή του είναι μορφής “U” και στο εσωτερικό του φιλοξενεί αίθριο χώρο.