Το Έργο

Το ξενοδοχείο “Παλίρροια”, κτισμένο τη δεκαετία του ’60 στην παραλία της Χαλκίδας, στην Εύβοια, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και έξι ορόφους, η κάτοψή του είναι μορφής “U” και στο εσωτερικό του φιλοξενεί αίθριο χώρο.

 

Το 2002 αποφασίστηκε η μερική αρχιτεκτονική ανακαίνισή του, προκειμένου να υποδεχθεί τον αυξανόμενο τουρισμό, αλλά και τους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, το 2004, με τέτοιο τρόπο ώστε να μη θιγούν τα δωμάτια του ξενοδοχείου από τις επεμβάσεις, τα οποία βρίσκονται εξ’ ολοκλήρου στις τρεις όψεις του. 

 

Από πλευράς στατικής ο στόχος ήταν να καταστεί το ξενοδοχείο απόλυτα αντισεισμικό, δεδομένου ότι βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, να γίνουν τροποποιήσεις υπαγορευμένες από την αρχιτεκτονική λύση, όπως νέα κλιμακοστάσια, νέοι ανελκυστήρες στο αίθριο, μεγαλύτερες αίθουσες συνεδρίων και η εξασφάλιση της παραθαλάσσιας όψης, από πλευράς θεμελίωσης, έναντι διαφορικών καθιζήσεων.

 

Η στατική και αντισεισμική λύση που προτάθηκε και υλοποιήθηκε ήταν οι επεμβάσεις να περιοριστούν όσο το δυνατόν στο εσωτερικό αίθριο. Εκεί θα μπορούσαν να καθαιρεθούν οι όψεις και να κατασκευαστεί ένας νέος φέρων οργανισμός οπλισμένου σκυροδέματος. Αυτός θα αποτελείται από πυρήνες,  κατάλληλα θεμελιωμένους στο δάπεδο του υπογείου και θα συνδέεται απόλυτα με το κτίριο. Ο νέος φέρων οργανισμός βρίσκεται περίπου στο κέντρο του κτιρίου και αναλαμβάνει πλήρως τη σεισμική δράση, ώστε να μην απαιτείται η περεταίρω ενίσχυση στοιχείων εντός των δωματίων, παρά μόνον η περιμανδύωση ορισμένων υποστυλωμάτων με μεταλλικό χιτώνα.

 

Η στατική έδεσε απόλυτα με την αρχιτεκτονική λύση του Νίκου Κτενά και οδήγησε εύκολα και γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.  Στην πτέρυγα του ξενοδοχείου προς τη θάλασσα, στον πρώτο όροφο, σχεδιάστηκε ένας νέος ενιαίος χώρος, που απαιτούσε την καθαίρεση των εσωτερικών υποστυλωμάτων. Κατασκευάστηκαν προς τούτο υψίκορμες δοκοί στον υπερκείμενο  όροφο, προκειμένου να  στηριχτούν τα υποστυλώματα των 5 ορόφων, ως φυτευτά.  Στη συνέχεια αφαιρέθηκαν τα τρία εσωτερικά υποστυλώματα μέ αδιατάρακτη κοπή.

Τοποθεσία
Χαλκίδα

Ημερομηνία
2003

Ιδιοκτήτης
Georgiadis SA

Αρχιτέκτονας
Nikos Ktenàs Architecture

Κατασκευαστής
Domokat SA

Η δική μας συμμετοχή
Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής, Επίβλεψη

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο​

Παρόμοια Έργα

Ξενοδοχείο στη Συγγρού, Αθήνα

Κτίριο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, στη Λεωφόρο Συγγρού, ανακαινίζεται, ενισχύεται και αλλάζει χρήση, μετατρεπόμενο σε ξενοδοχείο.

Ξενοδοχείο “4 Seasons”, Bahrain

Το ξενοδοχείο 4 Seasons, σχεδιασμένο από την SOM | Η Skidmore, Owings & Merrill, βρίσκεται σε ένα τεχνητό νησί στον κόλπο του Μπαχρέιν. Έχει ύψος 201 μ….

Ξενοδοχείο “Mira Mare”, Κέρκυρα

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα “Miramare”, χτίστηκε την δεκαετία του ’60 στα Μωραΐτικα, στην Κέρκυρα και ανακαινίστηκε τη δεκαετία του ’90.

Ξενοδοχείο πέντε αστέρων, Μήλος

Πρόκειται για ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, στο νησί Μήλος, της αρχιτέκτονος Φωτεινής Ξυράφη, σε μία υπέροχη ηφαιστειογενή τοποθεσία, μπροστά στη θάλασσα…

Ξενοδοχείο “Costa Perla”, Ερμιόνη

Ξενοδοχείο κτισμένο γύρω στο 1975, σ’ έναν όμορφο κόλπο του νομού Αργολίδας, κοντά στην Ερμιόνη, αποτελείται από ένα συγκρότημα τριών μεγάλων κτιρίων…

Ξενοδοχείο “Hilton”, Αθήνα

Στα πλαίσια της ανακαίνισης που έγινε στο γνωστό ξενοδοχείο Χίλτον, στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004…