Το Έργο

Πρόκειται για ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, στο νησί Μήλος, της αρχιτέκτονος Φωτεινής Ξυράφη, σε μία υπέροχη ηφαιστειογενή τοποθεσία, μπροστά στη θάλασσα, πάνω σε μία πλαγιά, με ιδιαίτερο κάλλος πετρωμάτων, χρωμάτων και θαλάσσιου βυθού. Στο συγκρότημα έχουν σχεδιασθεί συστοιχίες κτιρίων, ανεξάρτητων μικρών κατοικιών, σουιτών με ατομική πισίνα, ένα κτίριο εστιατορίου, μία μεγάλη κοινή πισίνα και το κεντρικό κτίριο γραφείων.

 

Το συγκρότημα εξωτερικά οφείλει να τηρεί απόλυτα την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και να θυμίζει ένα παλιό, προϋπάρχον, κυκλαδίτικο χωριό. Από τη άλλη μεριά, εσωτερικά, ζητείται ο σχεδιασμός να είναι πολύ μοντέρνος, σύγχρονος, minimal, με ανοιχτούς χώρους, χωρίς ενδιάμεσα εμπόδια, ώστε να θυμίζει υψηλή τεχνολογία και σύγχρονη αρχιτεκτονική. Επιπλέον, η κατασκευή του ξενοδοχείου θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με υψηλή ανθεκτικότητα στο χρόνο (βρίσκεται σε επιθετικό περιβάλλον, δίπλα στη θάλασσα), απόλυτα αντισεισμικό και ασφαλές (ηφαιστειακό έδαφος) και με μικρά έξοδα συντήρησης.

 

Προτάθηκε μία σύγχρονη μέθοδος σύμμικτης δόμησης, με ελαφρύ μεταλλικό σκελετό, ο οποίος θα συναρμολογηθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα για όλα τα δομήματα, που θα διαγράφει πλήρως τη γεωμετρία των κτιρίων και στη συνέχεια οι τοίχοι να κατασκευάζονται από εκτοξευόμενο σκυρόδεμα, μόνωση και ξηρά δόμηση (αφήνοντας χώρο για τη διέλευση των Η/Μ εγκαταστάσεων). Στα σημεία όπου ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός απαιτεί λιθοδομή, η λιθοδομή συνδυάζεται με το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα σε φέροντα, οπλισμένο τοίχο. Η εσωτερική διαμερισμάτωση γίνεται με ξηρά δόμηση και οι πλάκες είναι σύμμικτες με κυματοειδή λαμαρίνα.

 

Με τον τρόπο αυτό τα κτίρια είναι εξωτερικά εύπλαστα, μιας και το εκτοξευόμενο σκυρόδεμα ακολουθεί τις αρχιτεκτονικές καμπύλες για να θυμίζουν κυκλαδίτικο χωριό, ενώ εσωτερικά, με την αυστηρότητα και τη γεωμετρία της ξηράς δόμησης, δίδουν το επιθυμητό αποτέλεσμα minimal αρχιτεκτονικής με μεγάλους, ελεύθερους χώρους. Επιτυγχάνεται δε η ανθεκτικότητα, δεδομένου ότι το εξωτερικό περίβλημα είναι απρόσβλητο από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος. Τέλος, ο μικρός χρόνος κατασκευής επιτυγχάνεται με τη συναρμολόγηση προκατασκευασμένου στο εργοστάσιο μεταλλικού σκελετού και η διαμόρφωση των τοιχοποιιών μπορεί να γίνεται παράλληλα με την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαρρυθμίσεων σε άλλα σημεία του συγκροτήματος.

 

Το έργο δεν έχει υλοποιηθεί, παραμένει όμως η μέθοδος ως υπόδειγμα για άλλα έργα, νέα ή υφιστάμενα.

Τοποθεσία
Μήλος

Ημερομηνία
2014

Ιδιοκτήτης
Milos Cove

Αρχιτέκτονας
ALD Architects – Fotini Xyrafi

Κατασκευαστής

Η δική μας συμμετοχή
Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο

Παρόμοια Έργα

Ξενοδοχείο στη Συγγρού, Αθήνα

Κτίριο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, στη Λεωφόρο Συγγρού, ανακαινίζεται, ενισχύεται και αλλάζει χρήση, μετατρεπόμενο σε ξενοδοχείο.

Ξενοδοχείο “4 Seasons”, Bahrain

Το ξενοδοχείο 4 Seasons, σχεδιασμένο από την SOM | Η Skidmore, Owings & Merrill, βρίσκεται σε ένα τεχνητό νησί στον κόλπο του Μπαχρέιν. Έχει ύψος 201 μ….

Ξενοδοχείο “Mira Mare”, Κέρκυρα

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα “Miramare”, χτίστηκε την δεκαετία του ’60 στα Μωραΐτικα, στην Κέρκυρα και ανακαινίστηκε τη δεκαετία του ’90.

Ξενοδοχείο “Costa Perla”, Ερμιόνη

Ξενοδοχείο κτισμένο γύρω στο 1975, σ’ έναν όμορφο κόλπο του νομού Αργολίδας, κοντά στην Ερμιόνη, αποτελείται από ένα συγκρότημα τριών μεγάλων κτιρίων…

Ξενοδοχείο “Hilton”, Αθήνα

Στα πλαίσια της ανακαίνισης που έγινε στο γνωστό ξενοδοχείο Χίλτον, στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004…

Ξενοδοχείο “Παλίρροια”, Χαλκίδα

Το ξενοδοχείο “Παλίρροια”, κτισμένο τη δεκαετία του ’60 στην παραλία της Χαλκίδας, στην Εύβοια, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και έξι ορόφους, η κάτοψή του είναι μορφής “U” και στο εσωτερικό του φιλοξενεί αίθριο χώρο.