Το Έργο

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα “Miramare”, χτίστηκε την δεκαετία του ’60 στα Μωραΐτικα, στην Κέρκυρα και ανακαινίστηκε τη δεκαετία του ’90.

 

Το 2014 ζητήθηκε να υποστεί ριζική ανακαίνιση, πλήρη αρχιτεκτονικό και μηχανολογικό ανασχεδιασμό, ώστε να δημιουργηθεί ένα πολυτελές, υψηλών απαιτήσεων ξενοδοχείο, πέντε αστέρων, με αποτέλεσμα την αναγκαία στατική επέμβαση στον υφιστάμενο φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος.

 

Ο φέρων οργανισμός είχε υποστεί εκτεταμένες φθορές λόγω διάβρωσης, κυρίως στα διώροφα κτίρια που βρίσκονται πολύ κοντά στη θάλασσα. Τα κτίρια αποτελούνταν από ανεξάρτητες διαδοχικές σουίτες, εφαπτόμενες σε διαγώνια παράθεση.

Ζητούμενο ήταν η ενίσχυση να επιτρέπει και την κατασκευή νέων εξωστών, ως επέκταση της πλάκας οροφής ισογείου.

Η λύση που προτάθηκε ήταν η μετατροπή του πλαισιακού σκελετού, σε ένα πολυκυψελικό φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος, με λεπτά τοιχώματα, ώστε οι κυψέλες να υποκαταστήσουν τα υφιστάμενα γραμμικά στοιχεία και ταυτόχρονα να τα εγκιβωτίσουν και να τα προστατέψουν από περεταίρω διάβρωση.

 

Οι κυψέλες κατασκευάστηκαν από εκτοξευόμενο οπλισμένο σκυρόδεμα, πάνω σε ελαφρύ μεταλλικό σκελετό, με τη μορφή παραμένοντα μεταλλότυπου. Η αντοχή των κυψελών επέτρεψε και την κατασκευή των επιθυμητών εξωστών, ως επιπρόσθετου δομικού στοιχείου.

 

Η λύση αποδείχτηκε πολύ γρήγορη, πολύ οικονομική και επέτρεψε εξωτερικά το συνδυασμό με την θερμοπρόσοψη και εσωτερικά τη διέλευση των Η/Μ στο διάκενο με την ξηρά δόμηση, που αποτελούσε την τελική επιφάνεια των τοίχων.

Τοποθεσία
Κέρκυρα

Ημερομηνία
2014

Ιδιοκτήτης
AUTOMARKT DEN BOSCH B.V.

Αρχιτέκτονας

Paris Liakos & Associates

Κατασκευαστής
ZK Constructions

Η δική μας συμμετοχή
Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής, Επίβλεψη

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο

Παρόμοια Έργα

Ξενοδοχείο στη Συγγρού, Αθήνα

Κτίριο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, στη Λεωφόρο Συγγρού, ανακαινίζεται, ενισχύεται και αλλάζει χρήση, μετατρεπόμενο σε ξενοδοχείο.

Ξενοδοχείο “4 Seasons”, Bahrain

Το ξενοδοχείο 4 Seasons, σχεδιασμένο από την SOM | Η Skidmore, Owings & Merrill, βρίσκεται σε ένα τεχνητό νησί στον κόλπο του Μπαχρέιν. Έχει ύψος 201 μ….

Ξενοδοχείο πέντε αστέρων, Μήλος

Πρόκειται για ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, στο νησί Μήλος, της αρχιτέκτονος Φωτεινής Ξυράφη, σε μία υπέροχη ηφαιστειογενή τοποθεσία, μπροστά στη θάλασσα…

Ξενοδοχείο “Costa Perla”, Ερμιόνη

Ξενοδοχείο κτισμένο γύρω στο 1975, σ’ έναν όμορφο κόλπο του νομού Αργολίδας, κοντά στην Ερμιόνη, αποτελείται από ένα συγκρότημα τριών μεγάλων κτιρίων…

Ξενοδοχείο “Hilton”, Αθήνα

Στα πλαίσια της ανακαίνισης που έγινε στο γνωστό ξενοδοχείο Χίλτον, στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004…

Ξενοδοχείο “Παλίρροια”, Χαλκίδα

Το ξενοδοχείο “Παλίρροια”, κτισμένο τη δεκαετία του ’60 στην παραλία της Χαλκίδας, στην Εύβοια, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και έξι ορόφους, η κάτοψή του είναι μορφής “U” και στο εσωτερικό του φιλοξενεί αίθριο χώρο.