Το Έργο

Μετατροπή συγκροτήματος παλαιών κτισμάτων βιοτεχνίας του 1950, σε Κέντρο Υγείας, δύσκολο εγχείρημα τόσο για τον αρχιτεκτονικό ανασχεδιασμό, όσο και για τη στατική αναβάθμιση, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο νέος σκοπός και η νέα λειτουργία.  

 

Τα υφιστάμενα κτίσματα ήταν κατασκευασμένα από λιθοδομή και πλινθοδομή και η λύση που προτάθηκε και εφαρμόστηκε ήταν η μετατροπή των τοίχων σε φέροντες, υψηλότερης αντοχής, που να αναλαμβάνουν επαρκώς τόσο τα κατακόρυφα στατικά, όσο και τα οριζόντια σεισμικά φορτία, μέσω εσωτερικού μανδύα εκτοξευόμενου σκυροδέματος, κατάλληλα οπλισμένου. Στα σημεία στήριξης της ξύλινης στέγης διαμορφώθηκαν στο μανδύα “κρυφά” υποστυλώματα.

 

Η κατασκευή ήταν ταχύτατη, οικονομική κι ασφαλής και το αποτέλεσμα άκρως ικανοποιητικό, χωρίς να θιγεί η αγροτική αρχιτεκτονική και το ύφος των υφιστάμενων δομημάτων. 

Τοποθεσία
Καλύβια

Ημερομηνία
2003

Ιδιοκτήτης
Εθνικό Σύστημα Υγείας

Αρχιτέκτονας

Office ’75 Architects

Κατασκευαστής
Edrasis SA

Η δική μας συμμετοχή
Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο

Παρόμοια Έργα

Ογκολογικό Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας “Νίκος Κούρκουλος”, Αθήνα

Η Κλινική “Ν. Κούρκουλος” είναι ένα ογκολογικό νοσοκομείο, που ανήκει στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας Ε.Σ.Υ. και είναι η πρώτη Κλινική Χειρουργικής μιας Ημέρας στην Ελλάδα, δωρεά της κας Μαριαννας Λάτση.

Ιδιωτική Κλινική στη Λιβαδειά

Πολυώροφο κτίριο οπλισμένου σκυροδέματος, που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, 3 ορόφους και δώμα, στην ελληνική επαρχία, στην πόλη Λιβαδειά…

Νοσοκομείο στην Ελευσίνα, Αθήνα

Υφιστάμενο νοσοκομείο οπλισμένου σκυροδέματος, στην Ελευσίνα Αττικής, που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Το κτίριο χρειάστηκε να υποστεί…