Το Έργο

Κτιριακό συγκρότημα στο κέντρο της Αθήνας, κτισμένο σταδιακά τη δεκαετία του 60, που στεγάζει το κέντρο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της χώρας. Αποτελείται από 15 στατικά ανεξάρτητα κτίρια με υπόγειο, ισόγειο και 2, 5 ή και 12 ορόφους, από οπλισμένο σκυρόδεμα, συνολικής επιφάνειας 53.000 m2.

 

Στα πλαίσια του ανασχεδιασμού του και της αλλαγής των χρήσεων διαφόρων χώρων, απαιτούνται η αρχιτεκτονική αναβάθμιση, στατική και αντισεισμική ενίσχυση και νέες εγκαταστάσεις Η/Μ.

 

Τα κέντρα τεχνολογίας παραμένουν σε λειτουργία και προστατεύονται κατά την κατασκευή από δονήσεις, σκόνη – ρύπους, νερό, σπινθήρες – φωτιά και πάσης φύσεως ζημιές.

 

Η λύση ενίσχυσης προβλέπει τη μετατροπή ομάδων υποστυλωμάτων καθ όλο το ύψος σε „ισχυρούς πυλώνες“, μέσω περιμανδύωσης με χιτώνες από χάλυβα και πλήρωσης με σκυρόδεμα αυξημένης αντοχής. Τα νέα σύμμικτα υποστυλώματα έχουν, ως επί το πλείστον, 8γωνική διατομή, ώστε να περισφίγγουν ικανοποιητικά το υφιστάμενο και νέο σκυρόδεμα που περιβάλλουν. 

 

Η περίσφιγξη αυξάνει την αντοχή και την πλαστιμότητα του σκυροδέματος και το καθιστά πρακτικά „άθραυστο“ σε σεισμική φόρτιση.

 

Καθ‘ ύψος συνδέονται μεταξύ τους  με τις δοκούς των ορόφων, οι οποίες επίσης ενισχύονται με μεταλλικό μανδύα, όπου απαιτείται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου δεν επαρκεί το πλήθος των δυνατών θέσεων, λόγω τεχνολογίας, συνδέονται μεταξύ τους με κορμούς σύμμικτους από μεταλλικό χιτώνα και σκυρόδεμα. Εντός του κορμού των νέων σύμμικτων τοιχωμάτων, η περίσφιγξη επιτυγχάνεται με εγκάρσιες ντίζες, σε πυκνή διάταξη καννάβου. Ταυτόχρονα, ο χάλυβας λειτουργεί ως διαμήκης και εγκάρσιος οπλισμός του κορμού του σύμμικτου στοιχείου, αλλά και ως “παραμένων σιδηρότυπος”. Το σκυρόδεμα και οι ντίζες προστατεύουν επίσης τα χαλύβδινα ελάσματα από λυγισμό. Σε χώρους τεχνολογίας, όπου δεν επιτρέπεται η συγκόλληση, οι συνδέσεις είναι κοχλιωτές.

 

Σε όλους τους ορόφους γίνεται σύνδεση των κτιρίων μεταξύ τους στους αρμούς και μετατροπή αυτών από 15 σε 7 στατικά ανεξάρτητα κτίρια. Έτσι, μειώνονται οι μετακινήσεις σε σεισμό και αποφεύγεται ο κίνδυνος πρόσκρουσης, ιδιαίτερα μεταξύ των δύο δωδεκαώροφων κτιρίων.

 

Σε δύο κτίρια, που είναι αδύνατη η επέμβαση στο εσωτερικό, λόγω τεχνολογίας, γίνεται στις όψεις, εξ ολοκλήρου εξωτερικά, με τοιχώματα και πλαίσια οπλισμένου σκυροδέματος. Η σύνδεση με το υφιστάμενο κτίριο γίνεται με χημικά αγκύρια.

Η εφαρμοζόμενη λύση πλεονεκτεί ως προς την ταχύτητα, το κόστος, την ασφάλεια, την ευελιξία κατά την κατασκευή κατά φάσεις καθώς και την αποφυγή σκόνης, νερού, κραδασμών και όχλησης στους χώρους τεχνολογίας.

Τοποθεσία
Athens

Ημερομηνία
2015

Ιδιοκτήτης
OTE ESTATE

Αρχιτέκτονας

Kokkinou – Kourkoulas Architects & Associates

Κατασκευαστής

Η δική μας συμμετοχή
Διαγωνισμός, Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής, Επίβλεψη

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Βίντεο

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο

Παρόμοια Έργα

Porcelana Building, Vouliagmenis, Athens

Κτίριο Porcelana, Βουλιαγμένης, Αθήνα

Το εμπορικό κτίριο της εταιρείας Porcelana βρίσκεται στην οδό Βουλιαγμένης στην Αθήνα και σχεδιάσθηκε από τον αρχιτέκτονα Ν. Κτένα. Αποτελείται από δύο υπόγεια

Office Building, Ermou, Athens

Κτίριο Γραφείων, Ερμού, Αθήνα

Κτίριο γραφείων από οπλισμένο σκυρόδεμα, κτισμένο το 1960, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού, αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο με πατάρι…

Office Building, Kifissia, Athens

Κτίριο Γραφείων, Κηφισιά, Αθήνα

Στο κέντρο της Κηφισιάς, στο Κεφαλάρι, στα προάστια της Αθήνας, υπάρχει ένα παλιό ξενοδοχείο του 1955, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και 3 ορόφους…

Office Building, Iera Odos, AthensOffice Building, Iera Odos, Athens-Steel trusses with long spans, Steel bracings

Κτίριο Γραφείων, Ιερά Οδός, Αθήνα

Το κτίριο γραφείων και ψυχαγωγίας στην Ιερά Οδό στην Αθήνα, έργο του αρχιτέκτονα Γ. Λάμπρου, αποτελείται από ισόγειο και πέντε ορόφους από χάλυβα…