Το Έργο

Υφιστάμενο κτίριο οπλισμένου σκυροδέματος, κτισμένο το 1968, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους, τετραγωνικής κάτοψης με εσωτερικό αίθριο, αρχιτεκτονικά και στατικά πρωτοποριακό για την εποχή του. Λειτουργεί ως Γυμνάσιο και Λύκειο, της Γερμανικής Σχολής των Αθηνών.

Το 2001 αποφασίστηκε η ενίσχυση του κτιρίου με σκοπό την βελτίωση της αντισεισμικής του συμπεριφοράς, έπειτα από μικροζημιές που παρατηρήθηκαν στο σεισμό της Αθήνας του 1999. Αιτία ήταν η μη επαρκής θεμελίωση των υφιστάμενων τοιχωμάτων.      

 

Η ενίσχυση θεμελίων και τοιχωμάτων έπρεπε να γίνει ως επί το πλείστον εν λειτουργία του σχολείου, με ισχυρά μέτρα ασφαλείας, εκμεταλλευόμενοι μόνο τις διακοπές των Χριστουγέννων, γεγονός που καθιστούσε το εγχείρημα πολύ δύσκολο.  

Η υποθεμελίωση έγινε τμηματικά, με εκσκαφή κάτω από τα υφιστάμενα θεμέλια και συμπλήρωση αυτών, κατά φάσεις και τα τοιχώματα ενισχύθηκαν  στα επίπεδα ισογείου και υπογείου  με προσθήκη οπλισμών και έγχυτου σκυροδέματος, αυξάνοντας τη διατομή τους.

 

Το κτίριο αποκαταστάθηκε πλήρως, με αόρατες επεμβάσεις. Σε δεύτερο χρόνο, έγινε συμπληρωματική στερέωση όλων των προκατασκευασμένων στοιχείων των όψεων και των μαρμάρων επ’ αυτών, με μηχανικά μέσα, ούτως ώστε να είναι ασφαλές και από πλευράς προσαρτημάτων, σε ενδεχόμενο μελλοντικό σεισμό.

Τοποθεσία
Αθήνα

Ημερομηνία
2002

Ιδιοκτήτης
DEUTSCHE SCHULE ATHEN

Αρχιτέκτονας

Κατασκευαστής
Edrasis SA

Η δική μας συμμετοχή
Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής, Επίβλεψη

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο

Παρόμοια Έργα

Ινστιτούτο “Goethe”, Αθήνα

Κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, που αποτελείται από δύο υπόγεια, επτά ορόφους και δώμα. Ανακαινίζεται αρχιτεκτονικά και ηλεκτρομηχανολογικά και ενισχύεται έναντι σεισμού και πυρκαγιάς.

“IST Studies” Ιδιωτικό Κολλέγιο, Αθήνα

Το κτίριο “IST Studies” Ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Αθήνα έχει έκταση 15000m2 σε τρία επίπεδα και προέκυψε από πέντε υπάρχοντες σκελετούς οπλισμένου…

Σχολείο στην Αθήνα – Γυμναστήριο

Κτίριο κλειστού γυμναστηρίου, της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, κτισμένο το 1968 από οπλισμένο σκυρόδεμα. Αποτελείται από ισόγειο κτίσμα, ανοιγμάτων 20.00m…

Σχολείο στην Αθήνα – Δημοτικό

Το Δημοτικό σχολείο, της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, αποτελείται από δύο διαμήκη, ανεξάρτητα κτίρια οπλισμένου σκυροδέματος, κτισμένα το 1982…

Φροντιστήριο, Μαρούσι, Αθήνα

Κτίριο φροντιστηρίων, κτισμένο κατά τη δεκαετία του ’80, σε κεντρικό σημείο του Αμαρουσίου Αττικής, αποτελείται από υπόγειο…

Δημοτική Βιβλιοθήκη, Λουτράκι

Ισόγειο μικρό κτίσμα, ως επέκταση κατ’ έκταση υπάρχουσας βίλλας, σε μία πολύ σεισμογενή περιοχή, όπως είναι το Λουτράκι του νομού Κορινθίας.