Το Έργο

Κτίριο φροντιστηρίων, κτισμένο κατά τη δεκαετία του ’80, σε κεντρικό σημείο του Αμαρουσίου Αττικής, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και 5 ορόφους, με ασύμμετρη κάτοψη και έκκεντρο πυρήνα κλιμακοστασίου και ανελκυστήρα, στο πίσω μέρος.

Στόχος ήταν ο έλεγχος και η ενίσχυση του κτιρίου, έναντι σεισμού και η εξωτερική του αναβάθμιση με θερμοπρόσοψη.

 

Η μορφολογία του κτιρίου σε κάτοψη και όψη δεν επιτρέπει επεμβάσεις ούτε εσωτερικά του κτιρίου, ούτε περιμετρικά εξωτερικά. Η λύση που προτάθηκε ήταν η ενίσχυση του εξωτερικού τοίχου στις δύο ελεύθερες πλευρές του κτιρίου και το κλιμακοστάσιο, με μανδύα εκτοξευόμενου σκυροδέματος,  προσδίδοντάς του την απαραίτητη αντοχή και δυσκαμψία σε σεισμό.

 

Ο πτυχωματικός μανδύας προσομοιώθηκε ως δικτύωμα, με όλα τα ανοίγματα που εμφανίζονται στις όψεις και από την ανάλυσή του προέκυψε ο οπλισμός του, αλλά και πρόσθετα στοιχεία δομικού χάλυβα. Ο μανδύας συνδέθηκε κατάλληλα, με χημικά αγκύρια και ντίζες, με τον υφιστάμενο σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος και αποτέλεσαν ένα ενιαίο φέροντα οργανισμό πλήρους συνεργασίας.

 

Επιπρόσθετα έγιναν τοπικές επεμβάσεις, εσωτερικά, σε σημεία που απαιτούντο, όπως τοποθέτηση κιονόκρανων σε κεφαλές υποστυλωμάτων, έναντι διάτρησης.

 

Η κατασκευή ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, σχεδόν εν λειτουργία του φροντιστηρίου, με ασφάλεια και με οικονομικό τρόπο.   

Τοποθεσία
Αθήνα

Ημερομηνία
2014

Ιδιοκτήτης
V. Tripampoukis & Co.

Αρχιτέκτονας

Cubus Hellas – Dr. A. Kanellopoulos

Κατασκευαστής
ZK Constructions

Η δική μας συμμετοχή
Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής, Επίβλεψη

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο

Παρόμοια Έργα

Ινστιτούτο “Goethe”, Αθήνα

Κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, που αποτελείται από δύο υπόγεια, επτά ορόφους και δώμα. Ανακαινίζεται αρχιτεκτονικά και ηλεκτρομηχανολογικά και ενισχύεται έναντι σεισμού και πυρκαγιάς.

“IST Studies” Ιδιωτικό Κολλέγιο, Αθήνα

Το κτίριο “IST Studies” Ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Αθήνα έχει έκταση 15000m2 σε τρία επίπεδα και προέκυψε από πέντε υπάρχοντες σκελετούς οπλισμένου…

Σχολείο στην Αθήνα – Κεντρικό Κτίριο

Υφιστάμενο κτίριο οπλισμένου σκυροδέματος, κτισμένο το 1968, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους, τετραγωνικής κάτοψης με εσωτερικό αίθριο…

Σχολείο στην Αθήνα – Γυμναστήριο

Κτίριο κλειστού γυμναστηρίου, της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, κτισμένο το 1968 από οπλισμένο σκυρόδεμα. Αποτελείται από ισόγειο κτίσμα, ανοιγμάτων 20.00m…

Σχολείο στην Αθήνα – Δημοτικό

Το Δημοτικό σχολείο, της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, αποτελείται από δύο διαμήκη, ανεξάρτητα κτίρια οπλισμένου σκυροδέματος, κτισμένα το 1982…

Δημοτική Βιβλιοθήκη, Λουτράκι

Ισόγειο μικρό κτίσμα, ως επέκταση κατ’ έκταση υπάρχουσας βίλλας, σε μία πολύ σεισμογενή περιοχή, όπως είναι το Λουτράκι του νομού Κορινθίας.