Διεθνές Αεροδρόμιο “Queen Alia”, Αμμάν, Ιορδανία
   

Το Έργο

Είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ιορδανίας και βρίσκεται 20 μίλια νότια του Αμμάν. Ο νέος τερματικός σταθμός ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2013. Σχεδιάστηκε από τον Sir Norman Foster (Foster + Partners) και το σχήμα του είναι εμπνευσμένο από σκηνές Βεδουίνων.

 

Διαθέτει 127 κελύφη από σκυρόδεμα, με διαστάσεις περίπου 24x24m και πάχος που ξεκινά από 40cm και καταλήγει να είναι 14cm στη μέση.

 

Η κατασκευή εκτελέστηκε από την J & P Avax SA σε συνεργασία με τον τεχνικό σύμβουλο Κ. Ζαβλιάρη και η μελέτη κατασκευής του κελύφους και η μέθοδος ανέγερσης έγινε από την Cubus Hellas.

 

Η μέθοδος που εφαρμόστηκε ήταν η μερική προκατασκευή επί τόπου, δεδομένου ότι ότι η κάτω επιφάνεια θα είναι από εμφανές σκυρόδεμα. Υπερυψηλής αντοχής ινοπλισμένο σκυρόδεμα με πρόσθετη ενίσχυση οπλισμού εφαρμόστηκε για το προκατασκευασμένο τμήμα του φορέα.

 

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις ειδικές κατασκευές ανύψωσης, που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση των πολύ λεπτών στοιχείων κελύφους, ώστε να αποφευχθεί η ρηγμάτωση, καθώς και στις προσωρινές κατασκευές υποστήριξης, που φέρουν τα φορτία κατά τη επί τόπου σκυροδέτηση του τμήματος του φορέα.

 

Οι δοκοί αποτελούνται από προκατασκευασμένα τμήματα καθώς και οι κεφαλές των υποστυλωμάτων, τα οποία επίσης σκυροδετήθηκαν επί τόπου μετά την τοποθέτηση του οπλισμού. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό και η μερική προκατασκευή εξασφάλισε τον πλήρη έλεγχο των παραγόντων χρόνου και κόστους, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ιδανική ποιότητα.

Τοποθεσία
Amman, Jordan

Ημερομηνία
2013

Ιδιοκτήτης
Airport International Group

Αρχιτέκτονας
Foster + Partners

Κατασκευαστής
J&P Overseas Dr. K. Zavliaris

Η δική μας συμμετοχή
Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής για το Κέλυφος Οροφής

Χαρακτηριστικές Εικόνες

Τοποθεσία Έργου

Μοιραστείτε αυτό το Έργο

Παρόμοια Έργα

Τοξωτή Γέφυρα, Σαουδική Αραβία

Σιδηροδρομική γέφυρα συνολικού μήκους 560 μέτρων, 17 ανοιγμάτων, ως άνω διάβαση σε σιδηροδρομικό κόμβο. Ανήκει στην νέα γραμμή υψηλής ταχύτητας που συνδέει το Νταμάμ με το Τζουμπάιλ στη Σαουδική Αραβία…