2018

Κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, που αποτελείται από δύο υπόγεια, επτά ορόφους και δώμα. Ανακαινίζεται αρχιτεκτονικά και ηλεκτρομηχανολογικά  και ενισχύεται έναντι σεισμού και πυρκαγιάς. Χτίστηκε το 1982 από οπλισμένο σκυρόδεμα και  λειτουργεί ως έδρα του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας Στόχος είναι, οι επεμβάσεις να γίνουν στο μικρότερο δυνατό διάστημα και με απόλυτη ασφάλεια, ώστε να μη διακοπεί η λειτουργία του Ινστιτούτου.

 

Αποτελείται από δύο τμήματα, που χωρίζονται μεταξύ τους με αρμό διαστολής. Το υψηλό κτίριο με 7 ορόφους και δύο υπόγεια, που περιέχει κυρίως αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία διοίκησης και καθηγητών και το χαμηλό με δύο υπόγεια και ισόγειο που περιέχει χώρους εκδηλώσεων.

 

Ο φέρων οργανισμός στο υψηλό κτίριο παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα, ως προς τα κατακόρυφα στοιχεία του, συγκεκριμένα αλλάζει η θέση  και το πλήθος των κολώνων στην οροφή του πρώτου ορόφου και στην οροφή του έκτου ορόφου. Εκεί υπάρχουν ισχυρές εσχάρες δοκών για τη μεταφορά των φορτίων. Οι πλάκες της οροφής του δεύτερου έως και έβδομου ορόφου είναι χωρίς δοκούς και εδράζονται απευθείας επί των υποστυλωμάτων. Το υψηλό κτίριο διαθέτει 2 πυρήνες καθ όλο το ύψος, συμμετρικά τοποθετημένους, μέσα στους οποίους υπάρχουν οι ανελκυστήρες, τα κλιμακοστάσια και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Το χαμηλό κτίριο έχει μεγάλα ανοίγματα, της τάξεως των 20 μέτρων,  τα οποία είναι από προεντεταμένο σκυρόδεμα.

Βρείτε την πλήρη περιγραφή του έργου εδώ.

Μοιραστείτε το έργο